Nyilvánossá vált a „Piszkos tizenkettő” 2022-es listája: ezek a zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb növényvédőszer-maradékot – azonban a fogyasztásukról nem kell lemondanunk!
Évről évre elkészül a „Piszkos tizenkettő” nevet viselő lista a növényvédő szerek által leginkább szennyezett élelmiszerekről, és 2022-ben sincs komolyabb változás a felhozatalban, legfeljebb helycserék történtek. Idén a témával foglalkozó Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) felmérései szerint az eperben a legmagasabb a peszticidek koncentrációja, amit a spenót követ, míg a dobogó legalsó fokára a fodros kel kapaszkodott fel. A további kilences csoportot a nektarin, az alma, a szőlő, a cseresznye, az őszibarack, a körte, a kaliforniai és a csípős paprika párosa, a zeller és végül a paradicsom alkotja – írja a CNN.
A munkacsoport tagjai azonban hangsúlyozzák, hogy nem szükséges felhagyni ezeknek a termékeknek a fogyasztásával, mivel tele vannak különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal és antioxidánsokkal, amelyek révén sikeresen felvehetjük a harcot számtalan krónikus megbetegedéssel szemben. Ha viszont tehetjük, ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből inkább biováltozatot vegyünk, így kiküszöbölhetjük a növényvédőszer-maradékok szervezetbe való kerülését.
Az EWG emellett ezúttal is elkészítette a „Tiszta 15” listát is, amely a legkevesebb peszticidszer-maradékot tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket gyűjti egybe. Jó hír, hogy a listán szereplő termékek közel 70 százalékában egyáltalán nem találtak vegyszeres jelenlétet, és csak kevesebb mint öt százalékában tudtak kettő vagy annál több szermaradékot kimutatni. A 46 tesztelt zöldség és gyümölcs versenyéből az avokádó került ki abszolút győztesként, megelőzve a csemegekukoricát, az ananászt, a vöröshagymát és a papaját. A tizenötös listán helyet kapott még a zöldborsó (fagyasztva vizsgálták), a spárga, a honeydew sárgadinnye, a kivi, a fejes káposzta, a gomba, a sárgadinnye, a mangó, a görögdinnye és végül az édesburgonya.
Az éves jelentés elkészítéséhez a munkacsoport az Amerikai Agrárminisztérium vizsgálati eredményeit használja fel 46 zöldség- és gyümölcsfajta esetében – azonban a minisztérium laboratóriumaiban nem végeznek minden évben teszteket az összes élelmiszercsoporton. A vizsgálatok elvégzése előtt a szakemberek úgy készítik elő a gyümölcsöket és a zöldségeket, ahogy a fogyasztók is tennék, mielőtt megennék őket, azaz mossák, pucolják és súrolják őket. A folyamatosan a piszkosak élbolyában végző epret 2016 óta nem vizsgálták, de akkor legalább kétféle peszticidet tudtak kimutatni a gyümölcsök 90 százalékán. Hasonlóan siralmas eredményeket szoktak kapni az almafélék, a cseresznye, a spenót, a nektarin és a szőlő vizsgálata esetén is – árulta el Alexis Temkin, az EWG egyik toxikológusa. A legtöbb növényvédőszer-maradványt azonban a fodros kelen tudták kimutatni: 103 különböző peszticidet detektáltak a zöld növényen.
A peszticidek különböző káros következményekkel lehetnek a szervezetünkre, kezdve az idegrendszerre kifejtett rongáló hatással a szem- és bőrirritáción át a hormonális változásokig, de súlyosabb esetben akár a rákbetegségek kialakulását is elősegíthetik. A különböző nemzeti hatóságok éppen ezért, alapos vizsgálatot követően rendszeresen betiltják egyes növényvédő szerek használatát.
A biotermékek vásárlása mellett a fogyasztók mást is tehetnek annak érdekében, hogy csökkentsék a szermaradékoknak való kitettségüket, elsősorban azt, hogy felhasználás vagy elfogyasztás előtt mindig alaposan és bő vízzel, tisztítószerek használata nélkül lemossák a gyümölcsöket és zöldségeket. A helyi termelők előnyben részesítése is jó választás lehet, ugyanis a sokat utaztatott termékeket a korai minőségromlás elkerülése végett gyakran kezelik mesterséges szerekkel. Ugyanez az ok áll a szezonális termékek vásárlásának javaslata mögött, de a szakértők azt is hozzáteszik, hogy érdemes lehet a csak adott évszakban termő zöldséget és gyümölcsöt nagyobb mennyiségben megvásárolni és lefagyasztani, mert ezzel is sokkal többet tehetünk az egészségünk megőrzéséért.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre