A legfontosabb, hogy szabad kezet ad a feleknek abban, hogy ha közös érdekük úgy kívánja, akkor a Munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó előírásaitól eltérően is megállapodhatnak. A rugalmasság egyik része, hogy ezt nem kell írásban rögzíteni, így csak a főnökünkön és rajtunk múlik, hogy szóban miben állapodunk meg. Ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy legalább egy emailben rögzítsük, amit előzőleg megbeszéltünk, így elkerüljük az esetleges vitákat.

Mindegy, hol dolgozunk

A módosított rendelet alapján a munkavégzés helye szabadon választhatóvá válik, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat, azaz az a lényeg, hogy végezzük el a munkánkat, de ha annak jellege megengedi, nem kell az állandó lakcímünk alatt szigorúan a munkaidő alatt a laptop előtt ülni. Fontos azonban, hogy a munkavédelmi előírásoknak a homeoffice-ban is meg kell felelnünk. Ennek részleteiről a munkaadónak kell tájékoztatnia minket.

Költségtérítés

A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz: ennek mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka, azaz 16 100 forint lehet. Ennek az a feltétele, hogy a munkaszerződésünk is távmunkáról szóljon. Ha a főnökünk csak simán bejelenti, hogy otthonról kell dolgoznunk, az nem esik a módosítás hatálya alá, azaz ilyenkor a költségátalány sem adható!