RETRO RÁDIÓ

Ezt biztosan nem tudtad, erre jó még a savanyúság megmaradt leve





Egy igazi magyar főfogás mellől sosem hiányozhat a savanyúság, és bár a tárolóedényét egyre többen újrahasznosítják, a megmaradt lé rendre a lefolyóban landol – pedig még akár takaríthatnánk is vele.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.02.
zseniális ötlet

A savanyú káposzta vagy uborka levéről valószínűleg a legritkább esetekben jut eszünkbe, hogy bármi másra is használhatnánk a savanyúság frissen tartásán kívül, pedig valójában a lé majdhogynem hasznosabb, mint maga a zöldség. Legalábbis felhasználási módok szempontjából mindenképpen – írja a Garden and Gun. Adunk is néhány tippet, hogy mire lehet használni a savanyúság megmaradt levét.

Húspácolásra

Egy igazán ízletes húshoz elengedhetetlen a több órán át, vagy akár egy napig tartó pácolás – erre pedig a savanyúság leve is tökéletesen megfelel. A sós, fűszeres lé ízesíti a húsételeket, míg a savanyúságról gondoskodó szerek lazítják a hússzöveteket, így a végeredmény egy porhanyós, ínycsiklandozó főétel lehet, legyen szó akár csirkeszárnyról, akár sertéstarjáról. A nyár közeledtével beköszönt a grillszezon is, az idei sütögetések sztárjává válhat bármely savanyúság-marinádos húsétel. De a szuvidált (alacsony fokon hosszú órákig sütött) fogások egyik irigyelt titkos hozzávalója is lehet a savanyúlé-pác.

 

A savanyúság leve tökéletes húspác is lehet Illusztráció (Pixabay)

Salátaöntet feldobására

A zöldsalátákra sokak szerint az öntet – legyen az ecet, olaj vagy joghurtalapú – teszi fel a koronát, és ebben is kiváló hozzávaló lehet például a csemegeuborka befőttes üvegben lötyögő leve. A folyadék ezzel adottá válik, ráadásul fűszerezni sem feltétlenül kell már, hiszen egy kellemesen savanykás, kissé talán édeskés öntet van a birtokunkban, amely például kiváló kiegészítője lehet egy – nem tejfölös – krumplisalátának.

Házi majonézhez

Ugyan a majonéz magas kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók nagy ellensége, kellemes íze miatt nehéz ellenállni neki, és egyre többen próbálkoznak meg otthoni, kevésbé zsíros majonéz elkészítésével – amihez kapóra jön egy kis savanyúságlé. Elsősorban a citromot tudjuk kiváltani pár kanál lé adagolásával, de azzal számoljunk, hogy a bolti majonézhez képest kevésbé sűrű, lágyabb majonéz lesz a végeredmény.

Mártogatóshoz

Egy zacskó tortillacsipsz az esti filmnézéshez, vagy az egészséges életmódot követők esetében szeletelt zöldség uzsonnára – ezek a gyakori nasik is sokkal finomabbak, ha van a közelünkben egy tálka mártogatós, amibe jól beletunkolhatjuk kedvencünket. Arra viszont korábban valószínűleg sosem gondoltunk, hogy ezeknek a tejfölös-joghurtos mártásoknak is kiválhatjuk egy jó részét a savanyúság levével, amely már rögtön különleges ízvilágot kölcsönöz a szószunknak, a fűszerezéssel pedig már nem is kell foglalkoznunk!

 

A savanyú uborkalé univerzális, ugyanis takarításra és koktélokhoz is használhatjuk (Fotó: Pixabay)

Hűsítő koktélokhoz

Elsőre talán meredeknek hangzik az ötlet, de tény és való, hogy a leszűrt, ecetes savanyúságlé jól behűtve igazán egyedi szomjoltó lehet, és ha alkoholhoz adagoljuk, bármelyik koktélpartin sztárrá válhatunk. Egy kiskanálnyi uborkalé bourbonnal és sok jéggel, vagy egy martinikoktél ezzel a titkos összetevővel csak leírva tűnik lehetetlennek, ugyanis kóstolás után már meg nem lehet mondani, mi is adja valójában a titkos plusz ízt.

Takarításra

Természetesen nem elfogyasztva is hasznát vehetjük a megmaradt lének, főleg az alapját képező ecetnek köszönhetően. Az ecet ugyanis a zsíros foltokat és a leégett ételmaradékot is oldja, így egyaránt fényesre törölgethetjük vele a lábosaink külső és belső felét, de akár a meleg (nem forró!) grillrácsra is ráönthetjük, hogy fellazítsa a megfeketedett, rátapadt rostokat – így vegyszermentesen is ugyanolyan alaposan tudunk eltakarítani a sütés-főzés után.





Ezeket olvastad már?
Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás