Olvasónk levele

Két évvel ezelőtt ismerkedtem meg a párommal. Az elején minden szuper volt, úgy éreztem, hogy ő a tökéletes pasi és nincs más, aki jobb lehetne nála. Ma már mindenért én vagyok a hibás, akkor is, ha neki nem sikerül valami. Reggel elmegyek dolgozni, kiszolgálom minden nap, de semmi sem elég. Már utálok hazamenni, senkinek érzem magam. Meg tudom változtatni? (Eszter, 35)

„Majd én megváltoztatom”

Egyedül valószínű nem fog menni. A nárcisztikus személyiséget – bár nincs belőle két egyforma – még a szakembereknek is hatalmas kihívás kezelni. Ezért a ma ismert legtöbb szakirodalom is azt mondja, hogy hiú ábrándokat kerget, aki azt hiszi, hogy majd megváltozik a párja, ha még jobban szereti, még több türelemmel van iránta, még többet enged neki. Ezért ebben a hiábavaló – a kívülállók számára inkább tragikus – küzdelemben sajnos fel kell ismerni, hogy egyedül Ön változhat, és nem a megfelelő, épülő irányba.

Fotó: Shutterstock

Néhány tipp, miről ismeri fel az önimádót:

Az önimádókat – szakszóval a nárcisztikusokat – nem könnyű felismerni, de itt egy kis segítség:

  • Először megnyerő, kedves és elbűvölő
  • Nincs sok barátja, felületes kapcsolatai vannak
  • Minden beszélgetést úgy irányít, hogy végül az róla szóljon
  • Önmagát tévedhetetlennek hiszi
  • Sosem kér segítséget, ha hibázik, azért más a felelős
  • Nem tűri az ellentmondást
  • Ő dönti el, hogy a párjának mi a fontos
  • Nem tiszteli mások határait és a szabályokat
  • Felsőbbrendűnek hiszi magát másoknál

Valójában félnek…

A nárcisztikusok célja, hogy elrejtsék a sebezhetőségüket, azt mutatják, hogy nem éreznek félelmet, szomorúságot. Legbelül rendkívül bizonytalanok, önbizalmuk növelése érdekében bármit megtesznek, hogy tökéletesnek tűnjenek és mások csodálatát kivívják. Amikor magányosnak érzik magukat, akkor is úgy alakítják a helyzetet, hogy a másik azt higgye neki fontos a nárcisztikus jelenléte és nem fordítva.

Csak férfiakat érint?

A probléma természetesen – a látszat ellenére – nem csupán férfiakat érint, noha közülük valóban több nárcisztikus személyiségzavarral élő kerül ki. Az arány körülbelül 1/5 – 4/5 a férfiak javára. Ez azt jelenti, hogy a problémában szenvedők körülbelül 20%-a nő. Az ő manipulációs trükkjeik nem különböznek sokban a férfiakétól.

Várom az olvasók levelét a lelkifroccs@metropol.hu emailcímre, bármilyen témában! Oldjuk meg együtt a problémát! – Pósa-Kovács Lilla pszichológus, coach, újságíró válaszol!