Nagy a baj, ha nem tudok beszélgetni a párommal? Szakértőnk válaszol!





Gyereknevelés? Párkapcsolat? Munkahelyi gondok? A Metropol szakértője segít!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.03.
Lelki fröccs

Olvasónk levele:

Kedves Lilla, azért írok, mert bonyolult helyzetbe kerültem. Kommunikációs problémáim akadtak a barátnőmmel, emiatt úgy érzem, nem tudunk továbblépni a kapcsolatban és újabban más hölgyek társaságára is vágyom. (Péter)

Legyünk nyitottak a másikra

Igazán dicséretes, hogy felismerte mi lehet a probléma. Az egymás közötti kommunikáción valóban nagyon sok múlik és olykor nehéz kiigazodni a másikon. A párkapcsolattal való elégedettségnek alapvető feltétele a bensőségesség, kellő meghittség. Ezt úgy tudjuk elérni, ha türelmet, időt és kellő teret adunk a másiknak az önkifejezésre és arra, hogy fel merje tárni előttünk önmagát. Fontos, hogy mindketten nyitottan és empatikusan fogadják a másik kéréseit, határait és ezekre megértően tudjanak válaszolni. Ehhez az első lépés, hogy folyamatosan csiszolgassák a szóbeli - verbális - és a nem beszéd általi - nonverbális - kommunikációt.

Fotó: Shutterstock

Néhány aranyszabály:

1. Vegyünk mély levegőt, mielőtt morcosan kitörünk

Figyelnünk kell a kimondott szavakra, ezek ugyanis éles fegyverek, amivel könnyen megsértjük a másikat. Ezek mögött sokszor egyszerű vágyak és igények állnak. Érdemes tehát a mondatok mögé nézni. Ha például a pár egyik tagja amiatt mérgelődik, mert későn ért haza a másik, akkor nem a haverokkal töltött idő miatt bosszankodik, hanem azért, mert ő is szeretett volna minőségi időt a szerelmével tölteni.

2. Az „itt és most”

A ki nem mondott sérelmek gyakran feszítik az embert. Ilyenkor szokott megtörténni, hogy az utolsó csepp a pohárban egy nagy veszekedés előtt csupán egy ártatlan „kérlek, add ide a sót” mondat. Ezért fontos, hogy a korábban elsózott levest vagy a le nem vitt szemét problémáját az „itt és mostban” tartani és megbeszélni, még akkor is, ha öt korábbi sérelem jutott közben eszünkbe. Az „akkor és ott” múltbéli fájdalmait ne keverjük ide.

3. Ne vágjunk egymás szavába

Olykor egy jókedvű történetmesélés is csúnya veszekedésbe torkollhat, ha az egyik fél a másik szavába vág. Igyekezzünk ilyenkor visszafogni magunkat és próbáljunk teret adni a másiknak, akkor is ha közben nekünk eszünkbe jut valami arról, amit ő mond. Ha gyakran párunk szavába vágunk előfordulhat, hogy azt érezheti, hogy minket nem érdekel, amit ő mondani akar, és ez további sérelmekhez vezethet.

4. Egy panasz egy javaslat

Az összecsiszolódás nem csupán abból áll, hogy a fentieket megfogadva most már finomabban közöljük párunkkal a problémánkat. Fontos, hogy javaslatot is tegyünk arra, miként tudja megváltoztatni a viselkedését úgy, hogy az mindkét félnek megfeleljen. Például.: Nem szeretem, ha cigizés után puszit adsz. Kérlek, vegyél be egy rágót előtte.

5. Nincsenek tabuk

A legtöbb párkapcsolati gát akkor tud átszakadni, ha nyíltan és őszintén beszélünk egymással. Egy kiegyensúlyozott kapcsolatban bármit szóba lehet hozni, természetesen ennek a módja nem mindegy hogyan történik. Fontos, hogy egymást tiszteletben tartva, ítélkezés és tabuk nélkül, nyitottan beszéljünk a másikkal.

Várom az olvasók levelét a [email protected] emailcímre, bármilyen témában! Oldjuk meg együtt a problémát! – Pósa-Kovács Lilla pszichológus, coach, újságíró válaszol!





Ezeket olvastad már?
99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás