Évtizedek óta tévedünk, ezt kell tenned, ha lázas a gyereked





Dr. Novák Hunor szerint nem kell azonnal orvoshoz szaladni, ha gyermekünk belázasodik. Kiderült, hogy semmi nem úgy van, mint ahogy eddig gondoltuk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.27.
reform

Dr. Novák Hunor közösségi oldalán tette közzé azt a cikket, amelyben egy Hollandiában is dolgozó magyar orvos, dr. Szíjjártó László írja le, mit kell tennie a szülőknek, ha gyermekük lázas.

„Minden lázas betegség esetén azt javaslom, érdemes újra elolvasni az alábbi tájékoztatót és az alapján dönteni az orvoshoz fordulásról. Felesleges orvosi vizsgálat = sokszor felesleges gyógyszerek, vizsgálatok + újabb esély más betegség összeszedésére az orvosi váróban” – írja Novák Hunor a bejegyzésben.

  • A testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. Adjon gyermekének többet inni. Akár egy jégkrém is hathat üdítőleg. Lázas gyermeknek általában nincs étvágya. Emiatt nem érdemes aggódni. Nem kell az evést erőltetni.
  • A lázas gyermeknek nem kell ágyban maradnia, de biztosítson számára elegendő nyugalmat, pihenést. Gyermeke legtöbbször megtalálja a neki legkényelmesebb helyet. A lázas gyermeknek nem kell mindenképpen bent maradnia.
  • Gondoskodjon róla, hogy ne legyen túl meleg a helyiségben. Ne öltöztesse fel melegen gyermekét és ne takarja be vastag paplanokkal. Egy könnyű takaró elegendő, mivel láz esetén szükséges, hogy a gyermek teste elegendő hőt tudjon leadni. Ha gyermeke fázik, vagy vacog, átmenetileg takarja be melegen. A legcélszerűbb gyermekére könnyű, laza, nem a testhez tapadó ruhát adni. Így tudja gyermeke a legkönnyebben a felesleges hőt leadni.
  • A beteg gyermeknek biztonságos, szeretetteljes környezetre van szüksége. Ha gyermeke igényli, szenteljen neki több időt, figyelmet, például játsszon vele vagy olvasson fel neki.
  • Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt. Ügyeljen a helyes dózisra, kérdezze meg a gyógyszerészt, ha nem biztos benne.
  • Nem kell erőltetni láz esetén, hogy egyen a gyerek Fotó: Shutterstock

    Még ezek lehetnek veszélyes tünetek

    Akkor kell háziorvoshoz fordulni, ha a gyermek állapota rosszabbodik és hány, hasmenése van, jóval kevesebbet iszik, mint szokott, nyögdécsel vagy sír, fullad, légzése nehezített, kába lesz vagy nehezen ébreszthető, valamint pontszerű, sötét vörös foltok jelentkeznek a testén, végtagjain vagy a kötőhártyáján.

    Ha gyermeke három napnál tovább lázas, vagy több lázmentes nap után ismét magas láza lesz vagy három hónapnál fiatalabb, már az első lázas napon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

     





    Ezeket olvastad már?
    61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

    61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

    70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

    Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

    Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás