A Nemzetközi Űrállomáson egészen különös kísérleteket végeztek el a kutatók, ugyanis pókokat helyeztek el a fedélzeten, amelyek a súlytalanság állapotában furcsa alakú hálókat kezdtek el szövögetni. A The Science of Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a súlytalanság állapotában a pókok sokkal inkább a fényforrások irányába szövik asszimmetrikus formájú hálóikat. Ezek az állatok általában hálójuk fő csomóját a felső részre szövik, amit a befogott préda felé fonnak tovább.

A világűrben ezzel szemben sokkal szimmetrikusabb hálókat hoznak létre, ugyanis a súlytalanságban szinte vakon szőnek. Amint a kutatók egy lámpát helyeztek el a szobában, a pókok máris aszimmetrikus mintákat készítettek, ami annak a jele, hogy zsákmányszerzés céljából fények alapján tájékozódnak.

2008-ban a NASA egyébként már megpróbálta ezt a kísérletet végrehajtani, de kudarcba fulladt: a pókok kiszöktek a dobozukból, átbújtak társaik ketreceibe és egymást szőtték körül. Az etetésükre szánt légylárvákból pedig túlszaporodott az űrállomás, így el kellett őket pusztítani.

Fotó: pixabay