Ezt kell tennünk, hogy hamarabb érezzünk ízeket és szagokat a koronavírus után





A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete a szaglás és ízérzékelés elvesztése, amit sokan még hetekkel a gyógyulásuk után sem tudnak visszanyerni. Vannak azonban trükkök, amelyekkel ez a folyamat felgyorsítható.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.02.
hasznos tipp

Ugyan a koronavírus olyan tünetei mellett, mint a magas láz vagy a légzési nehézség, nem tűnik súlyosnak a szaglás és az ízlelés elvesztése, a felépülő betegek életében hosszútávon sokkal komolyabb károkat tud okozni ez a tünetegyüttes. Ez ugyanis két fontos érzékszervünk működőképességének elvesztését jelenti, amely lelkileg minden beteg számára megterhelő. Ráadásul ezek a jelenségek sokszor még a felépülés után is megmaradnak.

 

 

Illusztráció (Pixabay)

A US News and World Report cikke szerint az enyhébb lefolyású koronavírusban szenvedő amerikai betegek 86 százaléka, azaz több, mint 6 millió ember esetében jelentkezett a szaglás és ízérzékelés kiesésével vagy megváltozásával járó tünetegyüttes. A lap beszámolója szerint a koronavírusban és más, légzési nehézségekkel és fejfájással járó betegségben szenvedők esetében ez a jelenség 13,3 millió amerikait érintett.

Az öt érzékszervünk, még ha nem is gondolunk rájuk így, valójában a minket körülvevő világgal való összekötő kapcsunk. Azzal, hogy ezek közül kettő jelentős kiesik, az érzékelésünk 40 százaléka sérül – írja a Harvard Health. Nem érezzük a kedvenc illatainkat, ízetlenné válnak a kedvenc fogásaink – és ugyanakkor nem észleljük, ha odaégetjük az ételt, ha szökik a gáz, vagy ha a hús megromlott a hűtőnkben. Az érzékelés romlása az egészségünk hanyatlásával is jár: csökken az étvágyunk, így pedig a testsúlyunk is.

A friss tanulmányok szerint a szaglásunk és ízérzékelésünk kiesése szorongást és depressziót is kiválthat. Szerencsére azonban nem feltétlenül kell örökre lemondanunk kedvenc illatainkról és ízeinkről: az érzékelésért felelős neuronjaink képesek regenerálódni – de sajnos nem minden, koronavírusból felépülő beteg esetében. A regenerálódás is különböző módokon valósulhat meg a gyógyultaknál: van, akinél minden visszaáll a régi rendbe, míg mások ugyan újra érzik a szagokat és ízeket, de máshogyan, kevésbé intenzíven, vagy átalakul a megszokott íz és illatélmény. A kor is befolyásoló tényező: míg a fiatalabb betegek esetében nagyobb az esély a gyors és teljes felépülésre, addig az idősebb generációnál már jóval hosszabb, és nem feltétlenül tökéletes ez a folyamat. Egy másik tanulmány szerint a covidosok negyede két héttel a betegség lezajlását követően már visszanyerte érzékeit, a hosszabb távú hatások kielemzéséhez azonban még több idő kell.

 

Fotó: Pixabay

A kieső érzékeink visszaszerzéséért azonban mi is tehetünk! A leggyakrabban javasolt gyógymód az illatterápia: napi rendszerességgel szaglásszunk különböző illóolajokat, azok közül is részesítsük előnyben az intenzívebbeket, például a citrom-, az eukaliptusz- vagy a szegfűszeg-olajat. Ne essünk kétségbe, ha a megszokott helyet más illatot érzékelünk – ez teljesen normális jelenség a szaglásukat elvesztő betegek esetében.

A tudatosság is nagyon fontos: még ha nem is érzékeljük tökéletesen az illatokat és ízeket, próbáljunk meg emlékezni rájuk – az erős koncentráció ugyanis felidézi az illat-/ízegyüttest, amely serkenti az érzékszervünket is. Emellett próbáljunk meg étkezés közben az ízvilágra koncentrálni – édes vagy sós, savanyú vagy keserű, amit érzékelünk? Ha a megszokott ízeket újra hozzákötjük az ételekhez, nagyobb az esélye a gyors regenerációnak, és az élvezet foka is nő. Folyamatosan türelmesnek kell lennünk, még ha hosszadalmasabb is a folyamat, mert csak így van esély a felépülésre.





Ezeket olvastad már?
„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás