Figyeljen, ha vásárol! Hétfőtől már az új energiacímkéket használják





Újfajta skála jelzi a háztartási nagygépek energiafogyasztását. Ez a jelölőrendszer egyszerűbb lesz, és március 1. után már csak ezek a címkék lesznek a termékeken.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.28.
Új címkék

A termékek csomagolásában már tavaly november óta találkozhattak az átláthatóbb besorolást és több adatot tartalmazó energiahatékonysági tájékoztatással – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A mosógépek jelzéseire is figyelni kell - Forrás: Pixabay

Jól láthatónak kell lennie

Márciustól ugyanis a környezettudatos vásárlás elősegítése érdekében megújított címkéket az üzletekben is ki kell helyezni, ezt a hónap második felétől ellenőrzi a fogyasztóvédelem. Így még egyszerűbben lehet összehasonlítani a legkelendőbb háztartási nagygépek és elektronikus kijelzők áramfogyasztását és egyéb jellemzőit.

Jelöli a zajkibocsátást is

Az új energiahatékonysági címkéket március elejétől a háztartási mosogatógépeknél, mosó- és mosó-szárító gépeknél, hűtőkészülékeknél (beleértve a borhűtőket is) és elektronikus kijelzőknél (köztük a televízióknál és monitoroknál) kell használni. A termékek energiacímkéin a megalapozott fogyasztói döntések érdekében a villamosenergia-fogyasztáson túl további információkat is szerepeltetni kell. Így például a mosógépek vízfogyasztását, zajkibocsátását, a ruhatöltet mennyiségét, a hűtők űrtartalmát vagy a kijelzők képernyőjének átmérőjét.

Ilyen lesz az új energiacimke (Fotó: Alternatív Energia)

Megszűnnek az A+ besorolások

Az energiacímkézés a fogyasztók tájékoztatásának egyik legfontosabb eszközeként az elmúlt évtizedekben ösztönözte a gyártói innovációt. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a készülékek egyre hatékonyabbá váltak, idővel már egyetlen árucikk sem tartozott az alsóbb osztályokba. Az A kategória felett követhetetlen módon jelentek meg az újabb, nehézkesen megkülönböztethető - A+, A++, A+++ - besorolások. Az egységes uniós szabályozás az egyszerűbb, áttekinthetőbb jelölési rendszer érdekében tér vissza az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz.

Hétfőtől kötelező!

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár azt mondta: hétfőtől az üzletekben és a webshopokban is kötelező kihelyezni az új energiahatékonysági címkéket. A fogyasztóvédelem a 14 munkanapos türelmi idő letelte után, március második felétől ellenőrzi meglétüket és megfelelőségüket, fokozott figyelemmel az online kereskedelemre. – A hatóság 2017 óta átlagosan minden harmadik hagyományos üzletben, a tavaly vizsgált webáruházak mindegyikénél talált mulasztást, összesen több mint 2 millió forint bírságot szabott ki – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve: a tavaszi országos ellenőrzés hozzájárul ahhoz, hogy a vásárlók megfelelő információk birtokában választhassák ki az igényeiknek leginkább megfelelő, környezetkímélő eszközöket.

Az új energiafogyasztási címkék olyan hasznos adatokat tartalmaznak majd, mint a gép fogyasztása, zajszintje, de a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC jelölésekkel, illetve az egyre több + jel.





Ezeket olvastad már?
99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás