A gyengélkedő házasság helyrehozatalához a partnereknek együtt kell szembenézniük a problémákkal – vagy tisztelettel kell véget vetniük a kapcsolatnak, hogy elkerüljék a további károkat. Talán szeretnéd megúszni, hogy megejtsd ezt a nehéz beszélgetést, azt remélve, hogy az idő majd megment titeket. Ez szinte mindig hibás elképzelés… Amennyiben azt gyanítod, hogy házastársad válni akar, akkor már látod a jeleket, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Fotó: Shutterstock

Ha kedvesed kerül, már alig tölt időt veled és beszélgetni sem akar, akkor őt már nem érdekli, hogy hol vagy, mit csinálsz. Ez az érzelmi elszakadás, ami egy intő jel számodra. Ha sokat veszekedtek, talán te is örülsz a távolságtartásnak – de ha ez az állapot hosszú ideig fennáll, az komoly problémákhoz, teljes elváláshoz vezet.

Ha úgy éltek, mintha csak szobatársak lennétek és már szexuálisan sem érdeklődtök egymás iránt, akkor a kapcsolatból kiveszett a romantika. Előfordulhat, hogy a házastársad többé nem ölelget, vagy nem mondja azt, hogy „szeretlek”. Lehet, azt gondolod, ez idővel normális, de sajnos nem az.

Párod nem hajlandó dolgozni a konfliktusok megoldásán vagy a kommunikáció javításán? Ha te már kifejezted aggodalmad, felajánlottad, hogy bármit megteszel a házasság rendbetétele érdekében, de őt ez nem érdekli, az szintén az elszakadás jele. Úgy tűnik, házastársad nem törődik az érzéseiddel? Sok a vita, a kritika, a hibáztatás és a köntörfalazás? Ennél már csak az rosszabb, ha teljesen megszűnt köztetek a kommunikáció. Mindig elfoglalt, késő estig dolgozik, netán sokat telefonál egy bizonyos baráttal? Ha azt gyanítod, hogy megcsal, titkolózik, akkor ő már letett arról, hogy helyrehozzátok a kapcsolatot.

Mi jön most?

Maradj koncentrált akkor is, ha a házasságod menthetetlennek érzed. Kérdezd meg partnered, hogy hajlandó-e veled dolgozni azon, hogy helyrehozzátok a kapcsolatot. A házassági tanácsadás segítségetekre lehet, de ha párod semmit sem hajlandó tenni és a terapeutáról hallani sem akar, akkor valószínűleg elkerülhetetlen a válás. Ha utóbbira kerülne sor, maradj együttműködő és tisztelettudó, ez segíteni fog abban, hogy érzelmileg minél kevésbé sérülj. Vannak gyermekeitek? Már csak az ő érdekükben is legyetek békések és megértőek.