Szentannai Katalin kozmetikus, de szabad idejét a természetben és a kerti munkával tölti, figyelmet fordítva az egészséges táplálkozásra is. Kis konyhakertjében fűszernövényeket és néhány alapvető zöldséget termeszt. Egyik kedvence a számtalan jótékony hatással rendelkező mángold.

Elsősorban főzeléket készítek belőle a spenót mintájára a családomnak, de egyik vendégemtől hallottam, hogy ők nemcsak a levelét fogyasztják, hanem a szárát is megeszik fokhagymás saláta formájában. Én is kipróbáltam, azóta semmi „nem vész kárba” nálunk sem ebből a csodálatos növényből.

Kölessel vagy hús mellé köretnek is ajánlott Olvasói fotó

Hozzávaló

1-2 marék mángoldszár (amennyi éppen van)

1-2 teáskanálnyi zsiradék (vaj, kókuszzsír, olívaolaj) – a mennyiség a mángoldéval arányos

1-2 gerezd fokhagyma összetörve

Nem csak egészséges, a színe is üdítő! Olvasói fotó

Elkészítés

A mángoldszárat megmossuk, tetszés szerint apróra vágjuk, beletesszük egy edénybe, és hozzáadva a zsiradékot az összenyomott fokhagymával, megpároljuk. Nem kell szétfőzni, maradjon kicsit roppanós a zöldség, ne legyen pempős. Máris tálalhatjuk, akár hús mellé könnyű köretnek. Vegetáriánusoknak főételként is megteszi a rizottó mintájára kölesbe keverve.