A csípősre fordult, téli időben a gyümölcsök is jobban esnek melegen. Főételeinkkel kombinálva pedig egyenesen tökéletesek: különleges zamatot adnak a húsnak és egyben akár önálló köretként szolgálnak. Ezúttal egy egyszerűen összerakható, egybesütött almás-tarját ajánlunk télelőre.

Almás tarja ropogós (A szerző felvétele)

Hozzávaló 4 főre

1kg sertéstarja (csont nélkül)

1,5-2 kg alma

1kg vöröshagyma

só, bors ízlés szerint

A gyümölcs betakarja a húst (A szerző felvétele)Fotó: Metropol

Elkészítés

Az almát megmossuk és vastag szeletekre vágjuk. A felét belerakjuk egy mély, fedeles jénai tál aljára. Erre ráfektetjük a sózott, borsozott tarjadarabot, amelyet előtte úgy vagdostunk be, hogy majdnem teljesen felszeleteltünk, csak éppen az alját hagytuk egybe, és nem vágtuk át. A bevágott szeletek közé bedugdossuk a vastagon felkarikázott hagymadarabokat. Tetejét az alma másik felével borítjuk be. Mehet rá a fedél, és be a sütőbe. Az almából és hagymából kifővő lé és a tarjában lévő zsiradék elegendő a sütéshez, semmit nem kell hozzáadnunk.

Tuti Tipp

Az alma héja is belepuhul (A szerző felvétele)

Az almát nem hámozzuk meg! A héjában lévő hasznos tápanyagokat nem dobjuk ki, sütés közben összeérik a héj a hússal, így az is meg tudja enni, akinek nyersen problémát okozna az almahéj fogyasztása.

+1 Tipp

Ha már puha, tegyük felülre pirulni a húst (A szerző felvétele)

Amikor már megpuhult a hús, tegyük az almásköret tetejére, és úgy pirítsuk meg, hogy a szaftos-pempős almaesszencia mellé ropogós sülthúst ehessünk.

Alma

A gyógyító alma (Fotó:: A szerző felvétele)

Ismerjük a mondást: Naponta egy alma – az orvost távol tartja. Ez a magas C-vitamin tartalmú gyümölcs egyben gazdag A- és B vitaminforrás, de folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi az emésztést, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét.