Hozzávaló

50-60 dkg faeper (szárai levágva)

25 dkg liszt (GM is lehet)

12 dkg margarin (vaj még ízesebb, akinek szabad)

5-10 dkg kristálycukor (eritrit)

1 csomag vaníliapuding (GM is lehet)

fél liter tej (növényi is lehet)

20 dkg mascarpone (vegán is lehet) vagy görög joghurt/natur gourt

Mint a máglyarakás, csak más Fotó: Fodor Erika

Faeper, krém, tészta, faeper! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A faepernek szemenként levágjuk a szárát. Ez a legnagyobb meló (ha nem nekünk kell leszednünk is a fáról, mert az egy külön történet), ha ezzel megvagyunk, már megy minden, mint a karikacsapás! Egy kerek jénai vagy kerámia sütőtál aljára beleszórjuk a faepret, a tetejét vékony rétegben meghintjük cukorral (olyannal, amilyennel szeretnénk).

A nyers faeperre morzsoljuk vagy reszeljük rá a tésztát Fotó: Fodor Erika

Kézzel összemorzsoljuk a cukrot, a margarint és a lisztet, és két tenyerünk között morzsolva rászórjuk a gyümölcs tetejére. ha összeállna gombóccá a tészta (kevesebb cukor esetén pl., vagy vizesebb a margarin), akkor egy nagy lyukú reszelő segítségével reszeljük rá a faeperre. Így együtt mehet a sütőbe, légkeveréssel 180 fokon, amíg felbugyog alulról a faeper, és „megaranybarnul” a morzsatészta a tetején. Amíg sül , addig megfőzzük a pudingot, és amikor az már langyosra hűlt, géppel belekeverjük a mascarponét.

Felbugyogott a faeper, megaranybarnult a tészta Fotó: Fodor Erika

Eredetileg forrón, hideg vaníliafagyival tálaljuk, de az otthon főzött sodóval még krémesebb az állaga, és jobban kijön a faeper semmihez sem fogható zamata.

Kicsi a rakás, dobjunk még rá faepret! Fotó: Fodor Erika

 

 

A krémes sodó tetejére még dobáljunk pár szem friss faepret!

Csak bele a tejbe a faepret, színezés és ízesítés is kész egyben! Fotó: Fodor Erika

 

Hideg gyümölcslevesnek is kiváló, főzés nélkül, nyersen! Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

Faeperből két pillanat alatt készíthetünk hideg gyümölcslevest úgy, hogy a frissen szedett faepret leszárazás után szűrőn át belepasszírozzuk hideg tejbe, ízlés szerint cukrozzuk, vaníliázzuk, és pár szem faepret egészben is beledobunk. Akinek kedve tartja, tejszínnel is bolondíthatja. A tej és a tejszín megfelelő növényi változattal való helyettesítésével mentesen is mennyei étel-italt készíthetünk így.

Faeper krémdesszert Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

Sütés nélküli pohárkrém desszertnek is kiváló alapanyag a faeper. Akár görög joghurtba, akár valamilyen alternatív növényi gourtba belekeverve. Kétféle színt is létrehozhatunk úgy, hogy az egyik rétegbe csak beledobáljuk a gyümölcsöt, a másikba pedig belezúzzuk, és ezáltal gyönyörű lila krémet kapunk.