Hozzávaló
50-60 dkg faeper (szárai levágva)
25 dkg liszt (GM is lehet)
12 dkg margarin (vaj még ízesebb, akinek szabad)
5-10 dkg kristálycukor (eritrit)
1 csomag vaníliapuding (GM is lehet)
fél liter tej (növényi is lehet)
20 dkg mascarpone (vegán is lehet) vagy görög joghurt/natur gourt

Mint a máglyarakás, csak más Fotó: Fodor Erika

Faeper, krém, tészta, faeper! Fotó: Fodor Erika
Elkészítés
A faepernek szemenként levágjuk a szárát. Ez a legnagyobb meló (ha nem nekünk kell leszednünk is a fáról, mert az egy külön történet), ha ezzel megvagyunk, már megy minden, mint a karikacsapás! Egy kerek jénai vagy kerámia sütőtál aljára beleszórjuk a faepret, a tetejét vékony rétegben meghintjük cukorral (olyannal, amilyennel szeretnénk).

A nyers faeperre morzsoljuk vagy reszeljük rá a tésztát Fotó: Fodor Erika
Kézzel összemorzsoljuk a cukrot, a margarint és a lisztet, és két tenyerünk között morzsolva rászórjuk a gyümölcs tetejére. ha összeállna gombóccá a tészta (kevesebb cukor esetén pl., vagy vizesebb a margarin), akkor egy nagy lyukú reszelő segítségével reszeljük rá a faeperre. Így együtt mehet a sütőbe, légkeveréssel 180 fokon, amíg felbugyog alulról a faeper, és „megaranybarnul” a morzsatészta a tetején. Amíg sül , addig megfőzzük a pudingot, és amikor az már langyosra hűlt, géppel belekeverjük a mascarponét.

Felbugyogott a faeper, megaranybarnult a tészta Fotó: Fodor Erika
Eredetileg forrón, hideg vaníliafagyival tálaljuk, de az otthon főzött sodóval még krémesebb az állaga, és jobban kijön a faeper semmihez sem fogható zamata.

Kicsi a rakás, dobjunk még rá faepret! Fotó: Fodor Erika
A krémes sodó tetejére még dobáljunk pár szem friss faepret!

Csak bele a tejbe a faepret, színezés és ízesítés is kész egyben! Fotó: Fodor Erika

Hideg gyümölcslevesnek is kiváló, főzés nélkül, nyersen! Fotó: Fodor Erika
Tuti Tipp
Faeperből két pillanat alatt készíthetünk hideg gyümölcslevest úgy, hogy a frissen szedett faepret leszárazás után szűrőn át belepasszírozzuk hideg tejbe, ízlés szerint cukrozzuk, vaníliázzuk, és pár szem faepret egészben is beledobunk. Akinek kedve tartja, tejszínnel is bolondíthatja. A tej és a tejszín megfelelő növényi változattal való helyettesítésével mentesen is mennyei étel-italt készíthetünk így.

Faeper krémdesszert Fotó: Fodor Erika
+1 Tipp
Sütés nélküli pohárkrém desszertnek is kiváló alapanyag a faeper. Akár görög joghurtba, akár valamilyen alternatív növényi gourtba belekeverve. Kétféle színt is létrehozhatunk úgy, hogy az egyik rétegbe csak beledobáljuk a gyümölcsöt, a másikba pedig belezúzzuk, és ezáltal gyönyörű lila krémet kapunk.
- Szedni sem egyszerű, nyomot hagy – nemcsak az ízével Fotók: Fodor Erika
- Faeper szárral Fotók: Fodor Erika
- Faeper szár nélkül Fotók: Fodor Erika
- A faeperre megy a tészta Fotók: Fodor Erika
- Alul a gyümölcs, felette a tészta kukacok Fotók: Fodor Erika
- Enyhén cukrozozva a sütőtál aljára Fotók: Fodor Erika
- Megsült, jöhet a krém! Fotók: Fodor Erika
- Sűrű sodóval, faeperrel gazdagon Fotók: Fodor Erika
- joghurtba vagy növényi gourtba keverve is mennyei Fotók: Fodor Erika
- Hideg faeperleves Fotók: Fodor Erika
- A kétszínű pohárkrém se kutya! Fotók: Fodor Erika