A Pavlova-torta eredetileg liszt nélkül készül, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják anélkül, hogy bármivel ki kellene váltani a búzalisztet. Mi most olyan receptet ajánlunk, hogy a „mindenevők”, de a kristálycukor- és tejtermékmentesen táplálkozók is egyaránt élvezhessék ezt az édességet, amelyet még a tavaly nyáron eltett feketeribizli ízével és színével bolondítunk meg.

A színe, íze is csábító – mentes verziókban is (Fotó: Sáfár Tibor)

Hozzávalók

A tejszínhab előtt (Fotó: Sáfár Tibor)

6 tojás fehérje

20-25 dkg cukor (vagy eritrit)

(cukorbetegeknek feleennyi nyírfacukor, és a másik fele helyett kókusz-vagy mandulaliszt)

mokkáskanál sütőpor (kihagyható)

3 dl habtejszín (növényi tejszín)

fél kg kiolvasztott feketeribizli

 

Elkészítés

Feketeribizlis Pavlova ( Fotó: Sáfár Tibor)

Tojáshabalap

A fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukor fokozatos hozzáadásával folytatjuk a habverést. Ha a diabetikus változatot készítjük, akkor ez után tortalapáttal egyenletesen beledolgozzuk a kókusz- vagy mandulalisztet, sütőport. A masszát kivajazott kapcsos tortaformába öntjük. Ezt a sütit légkeveréssel 150 fokon sütjük, amíg a piskótához hasonló nem lesz, csak lágyabb. Hagyjuk kihűlni.

Töltelék

A gyümölcs fele mehet a habtésztára (Fotó: Sáfár Tibor)

A formából kiszedett habtortára rászórjuk a feketeribizli felét, erre ráhalmozzuk a felvert tejszín vagy növényi habot. A tetejére jöhet a másik fele a gyümölcsnek.

Feketeribizli – hab alatt, hab felett (Szerző felvétele)

Tuti Tipp

Pavlovát akkor érdemes készíteni, ha összegyűlt a hűtőben egy adag tojásfehérje, mert a tésztához csak arra van szükség.

 

+1 Tipp

Ne hagyjuk kárba veszni a gyümölcs levét ( Fotó: Sáfár Tibor)

A feketeribizlivel szórt torta tetejét még locsolgassuk meg a kiolvadt feketeribizli levével, amely csodálatosan megszínezi a fehér habot.

 

Feketeribizli

Még fagyasztásból felengedve is ütős (Szerző felvétele)

Ennek a gyümölcsnek a fogyasztása – azon túl, hogy nagyon finom – C-vitamin-bomba volta miatt is kifejezetten ajánlott, különösen ilyenkor tavasz kezdetén. A feketeribizlit gyógygyümölcsnek is nevezhetnénk jótékony élettani hatásai miatt. Az érett bogyók dúskálnak az antioxidáns hatású, szabadgyökfogó színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. Ebből a szempontból veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt.