Január vége felé azért már kezdünk kiéhezni a nyalánkságokra, még akkor is, ha egész decemberben bejglit, zserbót, mézeskalácsot és egyéb kedvenc ünnepi süteményt ettünk. Az édesség utáni vágy azonban ilyenkor érthető módon nem a tömény, krémes, sok töltelékes torták és tésztákra irányul, inkább egy könnyű, nem macerás, mégis ízgazdag nasi jön be sokunknak. Mondjuk egy egyszerű csúsztatott palacsintatorta?

Egy szelet – 13 diós porcukros habos rétegből (A szerző felvétele)

Hozzávalók 6-8 személyre

6 tojás

6 dkg vaj

5 dl tej

6 ek cukor (kb 15 dkg)

15 dkg liszt

Töltelék

10 dkg darált dió

porcukor ízlés szerint

Csokimáz

10 dkg étcsoki (50-70 %)

Nagyon finom, de nem tömény torta (A szerző felvétele)

Elkészítés

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vajjal, utána apránként hozzáadjuk a tejet és a lisztet, folyamatos keverés mellett. Külön edényben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd kézi habverővel egyenletes állagúra összekeverjük a kétféle masszát.

Összedolgozzuk a kétféle masszát (A szerző felvétele)

Olajozott palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat úgy, hogy csak az egyik felét sütjük, a másik habos-lágy marad.

Egymásra csúsztatjuk a rétegeket (A szerző felvétele)

A megsütött oldallal lefelé egymásra csúsztatjuk a palacsintákat, úgy hogy minden réteg közé ízlés szerint szórunk porcukros darált diót. Ha már nem forró a palacsintatorta legfelső rétege, akkor a tetején eloszlatjuk, és hagyjuk lecsorogni a kevés vízzel vagy rummal felolvasztott csokit.

Rácsorgatjuk az étcsokit (A szerző felvétele)

Aki tetézni akarja az élvezeteket, még tejszínhabbal is megpakolhatja a saját szeletét…

Étcsoki

(Fotó: Shutterstock)

Az élvezeti értéke mellett állítólag az étcsokoládé még hasznos is a szervezet számára. Az biztos, hogy tápláló, növeli a koncentráció-képességet, egyes kutatások szerint jó antioxidáns forrás, javítja a véráramlást, csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegség kockázatát, de még a bőrt is védi. Mindenesetre nagyon finom.