Füstölt pisztráng és Lipicai ménes - látogass el a Szalajka-Völgybe!





Ízletesen elkészített pisztráng, a Szalajka-Völgy, múzeumok, vízesések, Lipicai ménes – csak néhány abból a sok látnivalóból és kirándulási lehetőségből, amit Szilvásvárad és környéke nyújt annak, aki arrafelé jár, akár az őszi és téli hónapokban is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.10.
kirándulás Szilvásvárad

Az év minden napján sétálhatunk az ország egyik leghíresebb kirándulóhelyén: a Szalajka-völgyben. Az itt működő kisvasúton 15 perces zakatolás után érhetjük el a Gloriett-tisztást. A kisvasút ha megfelelő az időjárás, egész évben működik. Célszerű egy irányban vonattal, visszafelé pedig gyalog végignézni a völgyet. Ha gyalog indulunk ezen az útvonalon, akkor a Szalajka út elején, a patak túloldalán a lovarda, jobbról a lovas pálya szegélyezi utunkat. Tovább sétálva ajándékboltok, éttermek és büfék sorakoznak.

Fotó: MTVA/Faludi Imre

A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng, amit nemcsak az éttermekben, hanem kis fabódékban is ehetünk.

Fotó: Shutterstock

 

Az Istállós-kő egy hegy, a Bükk-vidék második legmagasabb pontja, 958,1 méterével Magyarország 6. legmagasabb hegycsúcsa. Szilvásváradról könnyen megközelíthető: néhány száz méteres, korláttal kiegészített gyalogút vezet fel az oldalában lévő Istállós-kői-barlangig. A hatalmas, háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén alakult ki. A nyílás mögött egyetlen, tágas terem található.

Fotó: MTVA/Faludi Imre

 

A 17 méter magas Fátyol-vízesés hazánk egyik legszebb természeti jelensége. Szomszédságában, a Horotna-völgyben van a Szabadtéri Erdei Múzeum, amelyben olyan mesterségeket ismerhetünk meg élethű környezetben, mint az ölfavágás, a mész- és szénégetés, zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy a hamuzsírfőzés.

Fotó: Shutterstock

Szilvásvárad ad otthont a világhírű Lipicai ménesnek. Az Állami ménesgazdaságon belül több program közül is válogathatunk. Lovagolhatunk, megnézhetjük a ménest, ellátogathatunk a Hajtókocsi kiállításra, a Fajtatörténeti kiállításra, a Parádi Cifra istállóban pedig korabeli fogatokban, hintókban gyönyörködhetünk.

Fotó: MTI/Komka Péter

Hogyan jussunk el Szilvásváradra?

Szilvásvárad egy vasútállomással és egy megállóval rendelkezik a Füzesabony–Eger–Putnok vasútvonalon. A települést legegyszerűbben a Budapest–Eger útvonalon közlekedő gyorsvonatokkal, egri átszállással tudjuk megközelíteni. Szilvásváradon Szilvásvárad-Szalajkavölgy megállóhelyen kell leszállni. Autóbusszal Szilvásváradot közvetlenül megközelíthetjük a Budapest Népstadion autóbuszállomásról induló autóbuszokkal, de egri átszállással is. A településre érkezvén az első megállóban kell leszállni. Budapestről a 3-as úton, vagy az M3-as autópályán, majd a 25-ös, és a Szarvaskő–Szilvásvárad–Kazincbarcika úton haladva érhetjük el.

 





Ezeket olvastad már?
99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás