Bubis vagy nem bubis? Kiderült, melyik víz az egészségesebb





Örök, soha véget nem érőnek tűnő vita húzódik a szénsavas és a mentes vizek fogyasztói között – most azonban a szakértők eldöntötték a kérdést.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.21.
ásványvíz

A buborékmentes vízzel kapcsolatban sosem merültek fel kétségek, hiszen az élőlények már az első pillanattól kezdve isszák. A széndioxiddal dúsított víz viszont sokak szerint ördögtől való gondolat, hiszen eleve nem teljesen természetes, ráadásul sokaknál puffasztó, kellemetlen hatás is társul a fogyasztása mellé, emiatt pedig akár emésztési problémák kialakítását is könnyű feltételezni róla. Egy vizsgálat azonban lerántotta a leplet a bubis vizekről, és megnyugtató eredményekkel szolgált: az „izgalmasabb víz” fogyasztása is teljesen egészséges – írja a HelloGiggles.

Illusztráció (Pixabay)

Azt a dietetikusok is elismerik, hogy a szénsavas víz fogyasztása sokakra kellemetlenebb, rövid távú hatásokkal lehet (elég csak az ilyenkor feltörő légbuborékokra gondolni), de az már tévhit, hogy ezt az emésztőrendszerünk is megszenvedné. A probléma csak akkor kezdődik, ha a szénsavas víz mesterséges édesítőszerekkel van ízesítve, ez már növelheti a vércukorszintünket, és felboríthatja a mikrobiomjaink egyensúlyát azzal, hogy roncsolja a sejteket.

Hidratálás tekintetében nincs különbség bubis és bubimentes víz között, mindkét típus ugyanolyan hatékonysággal oltja a szomjunkat, kalóriaszintjük is egyezik. Általános probléma, hogy manapság nem fogyasztunk elég folyadékot – sokak épp azért nem isznak elég vizet, mert unalmasnak, üresnek találják. A szakértő szerint erre lehet megoldás a szénsavas víz, amely pezsgésének hála sokkal finomabbnak érződik, kínálásával jóval könnyebb rávenni az ivásra azokat is, akik egyébként nem isznak elég folyadékot. Az alakjukkal elégedetlenebbek számára is nyerő megoldás lehet a szénsavas víz, ugyanis fogyasztása növeli a teltségérzetet.

Ugyanakkor a dietetikus azt is hozzáteszi, hogy másoknál a szénsavas víz éppen az éhségérzetért felelős hormonokat serkenti, így ha valaki azt tapasztalja, hogy egy pohár ásványvíz elfogyasztása után rátör az éhség, az inkább felváltva igyon bubis és mentes vizet. Azt is kihangsúlyozzák, hogy a dúsítás miatt a szénsavas víz minimálisan, de káros hatással lehet a szájhigiéniánkra. Ezt azonban rendszeres fogmosással könnyen lehet orvosolni.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás