Kialakulásának okai

Leggyakrabban egy kialakult porckorongsérv váltja ki, de okozhatja ízületi kopásos betegség vagy bármilyen gerincprobléma. Az ülőideg szervezetünk leghosszabb idege, a csípőtől egészen a comb aljáig fut, és ha egy gerinccsigolya elmozdul, nyomást gyakorol erre az idegre, ami emiatt begyullad.

Tünetek:

  • derékfájás, ami kisugárzik a lábba is, esetleg egészen le a bokáig,
  • zsibbadás,
  • izomgyengeség,
  • tűszúrás érzése a lábban,
  • mozgászavar,
  • inkontinencia.

Nagy fájdalommal jár (Fotó: Shutterstock)

Kezelése

Az ülőideg-gyulladás gyógyulása hetekig, de inkább hónapokig tart. Az elsődleges feladat a fájdalom és a gyulladás csökkentése. Ez történhet fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, súlyosabb esetekben infúzióval, injekcióval. Mivel ez az ideg mélyen helyezkedik el az izmok alatt, a krémek nem igazán hatásosak ebben az esetben.

Igyekezni kell tehermentesíteni a területet, minél kevesebbet ülni, gyakran felállni, nyújtózni, és a gyógytorna, a gyenge lazítások, nyújtások is elengedhetetlen részei a gyógyulási folyamatnak.

A megfelelő mozgatás elengedhetetlen a gyógyuláshoz (Fotó: Shutterstock)

Lelki háttere

Egyre többen vélik úgy, hogy minden egyes betegségnek, fizikai tünetnek pszichés kiváltó oka is van. Ha valamit túl nehéznek találunk az életben, az egy ponton túl testi problémaként is jelentkezik. Az ülőideg-gyulladás kialakulásáról úgy tartják, hatalomellenesség, túlzott kapzsiság, elfojtott félelem az emberi kapcsolatoktól, túlzott tisztaságmánia, erkölcsi dilemma miatti gátlás, szorongás miatti érzelmi gát állhat a háttérben.