A mezítlábas futás, a fitnesz, a modern táncok szerelmesei, valamint a jóga mesterei is abban hisznek, hogy igazán csak mezítelen talppal érezheti jól magát az ember. Mezítláb mozogva nem engedjük ellustulni a lábunkat, folyamatosan edzésben tartjuk nemcsak a talpunkban lévő izmokat, hanem a lábfej körüli izmokat és ízületeket is. A talpunk és a lábfejünk ugyanis intenzív munkát végez azért, hogy megtartsa az egyensúlyt.

A gyakorlatokat mezítláb végezve komoly különbségeket érezhetünk az egyes izomcsoportok bekapcsolásában Fotó: Shutterstock

Élesebbek lesznek a reflexek

A talpunkkal fontos érzékelő tevékenységet is végzünk: az ott lévő kis idegvégződéseken keresztül ugyanis olyan ingerek jutnak el az agyba, amelyek a finommotorikáért felelősek. Amint cipőt húzunk, a kis idegvégződések helyett a boka körüli nagy idegvégződések veszik át a feladatot, ezeknek pedig a durva motorika a területük. Vagyis mezítláb élesebbek, cipőben tompábbak a reflexeink.

Szebb popsit formál

Számos egyéb előnye is lehet, ha ledobjuk a cipőt, és mezítláb edzünk. A gyakorlatokat mezítláb végezve komoly különbségeket érezhetünk az egyes izomcsoportok bekapcsolásában. Például a farizmokat is sokkal aktívabban átmozgathatjuk a saját testsúlyos gyakorlatok során. A két oldalunk közötti egyensúlyvesztést, a diszbalanszokat is jobban érezzük mezítláb, vagyis jobban meg tudjuk tartani az egyensúlyt.

Folyamatos ingereket kapunk

A meztelen talpak fejlesztik a propriocepciót, vagyis a saját testünk térbeli érzékelésének képességét. Mezítláb lenni azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolatban vagyunk a talajjal, így a testünk, idegrendszerünk folyamatosan ingereket kap a talpon keresztül. A Nike is végeztetett egy kutatást, amelynek az lett az eredménye, hogy a mezítláb közlekedő társadalmaknál bizonyos általános sérülések ritkábban fordulnak elő.

Ezeket az edzéseket nyugodtan lehet mezítláb végezni

– az összes japán és okinawai harcművészet (dzsúdó, aikido, karate, kendo)

– strandröplabda

– mezítlábas futás (barefoot running, de ehhez hordanak ujjvédőt)

– fegyencedzés (saját testsúlyos edzés)

– úszás, kajak, evezés, vízi sportok