Le a cipővel: hódít a mezítlábas edzés





Bár a jól megválasztott edzőcipő stabilizálja a bokánkat, ami pedig nagyon fontos az edzés során, egyre több az olyan mozgásforma, ahol leveszik a cipőt, és tudatosan csupasz lábbal végzik a gyakorlatokat. Van ugyanis olyan helyzet, amikor „túl sokat” támaszt, ezért bizonyos izmok nem, vagy nem eléggé dolgoznak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.07.06.
Fiznesz

A mezítlábas futás, a fitnesz, a modern táncok szerelmesei, valamint a jóga mesterei is abban hisznek, hogy igazán csak mezítelen talppal érezheti jól magát az ember. Mezítláb mozogva nem engedjük ellustulni a lábunkat, folyamatosan edzésben tartjuk nemcsak a talpunkban lévő izmokat, hanem a lábfej körüli izmokat és ízületeket is. A talpunk és a lábfejünk ugyanis intenzív munkát végez azért, hogy megtartsa az egyensúlyt.

A gyakorlatokat mezítláb végezve komoly különbségeket érezhetünk az egyes izomcsoportok bekapcsolásában Fotó: Shutterstock

Élesebbek lesznek a reflexek

A talpunkkal fontos érzékelő tevékenységet is végzünk: az ott lévő kis idegvégződéseken keresztül ugyanis olyan ingerek jutnak el az agyba, amelyek a finommotorikáért felelősek. Amint cipőt húzunk, a kis idegvégződések helyett a boka körüli nagy idegvégződések veszik át a feladatot, ezeknek pedig a durva motorika a területük. Vagyis mezítláb élesebbek, cipőben tompábbak a reflexeink.

Szebb popsit formál

Számos egyéb előnye is lehet, ha ledobjuk a cipőt, és mezítláb edzünk. A gyakorlatokat mezítláb végezve komoly különbségeket érezhetünk az egyes izomcsoportok bekapcsolásában. Például a farizmokat is sokkal aktívabban átmozgathatjuk a saját testsúlyos gyakorlatok során. A két oldalunk közötti egyensúlyvesztést, a diszbalanszokat is jobban érezzük mezítláb, vagyis jobban meg tudjuk tartani az egyensúlyt.

Folyamatos ingereket kapunk

A meztelen talpak fejlesztik a propriocepciót, vagyis a saját testünk térbeli érzékelésének képességét. Mezítláb lenni azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolatban vagyunk a talajjal, így a testünk, idegrendszerünk folyamatosan ingereket kap a talpon keresztül. A Nike is végeztetett egy kutatást, amelynek az lett az eredménye, hogy a mezítláb közlekedő társadalmaknál bizonyos általános sérülések ritkábban fordulnak elő.

Ezeket az edzéseket nyugodtan lehet mezítláb végezni

- az összes japán és okinawai harcművészet (dzsúdó, aikido, karate, kendo)

- strandröplabda

- mezítlábas futás (barefoot running, de ehhez hordanak ujjvédőt)

- fegyencedzés (saját testsúlyos edzés)

- úszás, kajak, evezés, vízi sportok





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás