Bár a sportolók körében is egyre többen döntenek a vegán életmód mellett, még mindig sokuk legnagyobb félelme, hogy ha nem esznek állati eredetű fehérjét, akkor nem tudnak az edzés során izmot építeni, vagy akár elveszítik a már megszerzett izomzatot is. Pedig ez egyáltalán nem törvényszerű, sőt. A vegán diétának számos előnye lehet a sportolókra nézve, ehhez pedig csak a jó minőségű alapanyagok megfelelő kombinálására van szükség, amivel biztosíthatjuk a teljes értékű étrendet. Attól függően, hogy mi a célunk az edzéssel, több ismérvet is érdemes figyelembe vennünk.

A vegán diéta kialakulásával egy teljesen új konyhaművészeti ágazat is kiépült (Fotó: Stock)

 

Íme öt tipp, hogyan maradhatunk fittek a vegán étrendet követve:

1. Figyeljünk a tápanyagbevitelre!

Egy kalória- és tápanyag-kalkulátor segítségével érdemes ellenőrizni a szervezetünk szükségleteit az adott célnak megfelelően – legyen szó fogyásról, szálkásításról, vagy akár izomtömeg-növelésről –, és az alapján összeállítani az étkezési tervet. Nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba az egyszerű cukrok, a zsír és a só fogyasztását, valamint mindig teljes értékű étel kerüljön a tányérra.

2. Ezt tudják a vegán étrend-kiegészítők

Ha az izomépítés a cél, akkor fontos az elegendő mennyiségű fehérjebevitel. A növényi fehérjeforrások nem komplett fehérjék, azaz nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban. Azonban az élelmiszerek helyes kombinációjával teljessé tehetők a növényi fehérjék is, ezt nevezzük komplettálásnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az étrendünk tartalmazzon gabonaféléket, hüvelyeseket és olajos magvakat is.

Jó megoldást jelenthetnek a vegán étrend-kiegészítők is, mint például a Vegan Protein vagy a Vegan Protein Bar. A proteinszelet ráadásul a bűnös édességet is simán pótolja, hiszen napközben bármikor lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatjuk a csoki- és mogyoróvajízű szeleteket. Emellett pedig a Vegan BCAA, illetve a Vegan Amino is szuper kiegészítői lehetnek egy aktív életmódnak.

3. Pótoljuk a hiányzó mikrotápanyagokat!

Az emberi szervezet számára vannak olyan szükséges vitaminok és ásványi anyagok, melyek bevitele vegán étrend esetén nehezen vagy egyáltalán nem biztosítható. Ilyenkor érdemes ezeket beszerezni étrend-kiegészítő formájában. Erre a célra szuper választás a Vegan Multivitamin, ami megnövelt mennyiségű B2-, B12-vitamin- és szeléntartalommal bír. Emellett növényi táplálkozás esetén ugyancsak érdemes figyelmet fordítani a D-vitamin, cink, és omega-3 zsírsav bevitelére is.

4. Tervezzünk!

Olyan apró trükkökkel megkönnyíthetjük a mindennapokat, mint például a gabona vagy zöldség előkészítése több napra is előre, amelyeket a héten kedvünk szerint variálhatunk. A köztes étkezésekre vagy reggelire pedig egy tápláló, változatos alapanyagokból készült turmix is jó választás lehet.

5. Fontos a változatosság

A vegán diéta kialakulásával egy teljesen új konyhaművészeti ágazat is kiépült az elmúlt években. Érdemes utána olvasni, recepteket keresgélni, vagy akár tanfolyamokon részt venni és így ötleteket meríteni a változatos étrendhez. Korábban soha nem látott mennyiségben érhetők el a legáltalánosabb élelmiszerüzletekben is a hús-, tej- és tojáskészítmény-helyettesítő termékek, amelyekkel semmilyen finom ízről nem kell a vegán étrend követőinek sem lemondani.