RETRO RÁDIÓ

A Föld bajnokai kevesebb műanyagot használnak. Csatlakozz Te is!





Ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot, különösen szembetűnő lehet, hogy milyen sok műanyagot használsz nap mint nap. (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.24.
környezetvédelem

Bár eleinte a környezet védelmében kezdték el használni az elefántcsont és más állati eredetű anyagok helyettesítéseként, az elmúlt 100 évben elhatalmasodott a műanyagtermelés, és a bolygónkra az egyik legnagyobb veszélyt jelentő termék lett. Szerencsére ma már az országok vezetői és a gyártók is felismerték, hogy csökkenteni kell a gyártását és felhasználását, de te is sokat tehetsz azért saját otthonodban, hogy kevesebb műanyaghulladék kerüljön a szemetesbe.

Mit teszünk a kosarunkba?

Kezdjük a legelején: ha bevásárolni mész, vigyél magaddal saját szatyrot! Az újrahasznosított anyagokból készült táskák erősebbek és strapabíróbbak, mint amit a boltban a szalagra dobsz a vásárlás végén, pántjaik erősebbek és hosszabbak, így kényelmesebben viheted haza a nagyobb bevásárlásokat is. A zöldségeknek, gyümölcsöknek is vihetsz külön textilzsákot, így nem kell egyszer használatos zacskót tépned a pultnál.

Melyiket válasszam?

Jótanács: előre csomagolt alma, paradicsom helyett válogathatsz kedvedre darabonként is, így otthon kevesebb hulladékot dobsz majd ki, ráadásul a neked leginkább tetsző termék kerül csak a kosárba. Válaszd a legpraktikusabb, legkevesebb műanyagot felhasználó csomagolású termékeket!

Vásárlás profiknak

Próbáld ki, milyen egy csomagolásmentes bolt. Vihetsz magaddal zsákot, zacskót vagy üvegedényeket, amelyekbe az eladók segítségével töltheted, szórhatod, mérheted a termékeket, de ott is kérhetsz környezetbarát tárolókat, amelyeket aztán a saját háztartásodban használhatsz. A konyhai alapanyagoktól kezdve a fürdőszobai kozmetikumokig sok minden megtalálsz a csomagolásmentes boltokban.

Forrás: Adobe Stock

Ebéd tudatosan

Ha elvitelre kérsz ebédet, vigyél magaddal dobozt! A saját tárolók általában jobban zárnak, és így nem halmozod otthon a dobozokat sem. Ha pedig eleve erre alkalmas, zárható üvegedénybe kéred a menüt, abban melegítheted, el is fogyaszthatod, így a plusz mosogatást is elkerülöd.

Az sem mindegy, miből iszol

Kirándulások során és az irodában is hasznos kellék lehet egy kulacs, ami mindig nálad van. Így nem csak a környezetet véded a felesleg műanyaghulladéktól, de a megfelelő hidratációról is könnyebben gondoskodhatsz. Buliba vihetsz magaddal, vagy kérhetsz „repoharat”, amelyet újra és újra használhatsz!

Forrás: Adobe Stock

Hasznosítsd újra!

PET-palackból rengeteg mindent készíthetsz, madáretetőt télire a cinegéknek, a kupakokból edényalátétet, vagy műanyag kannából kis kerti lapátot ültetéshez. Az interneten rengeteg ötletet találsz a kreatív újrahasznosításra. Az ilyen programokat a gyerekek is imádják, kitűnő családi program lehet hideg, sötét ősz végi estékre.

Mindenből a nagyobbat!

Minél nagyobb kiszerelést választasz a háztartási termékekből, annál kevesebb műanyag szemetet termelsz, hiszen ritkábban kell például kutyatápért, vagy mosószerért leszaladnod a boltba.

Eljött a tettek ideje, legyél Te is a Föld bajnoka!

A Föld bajnokai kihívást az E.ON Hungária Csoport hívta életre, hogy segítsen a fenntartható gondolkodást egyre inkább a mindennapok részévé tenni. Az E.ON hisz az összefogás erejében, és abban, hogy közösen mérsékelhetjük az éghajlatváltozás negatív hatásait. Az E.ON fenntartható szolgáltatásaival, megoldásaival és energiahálózatának folyamatos, innovatív fejlesztésével azon dolgozik, hogy zöldebbé tegye az otthonok, cégek és városok mindennapjait. Az energiavállalat fő célja, hogy 2030-ig felére csökkentse károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig karbonsemlegessé tegye működését.

Nincs más hátra, mutasd meg a kulacsodat, a fenntartható kávés poharadat vagy azt, te hogyan csökkentetted a műanyagmennyiséget saját környezetedben! Vegyél részt az E.ON játékában, fotózd le, hogyan teljesíted a fenti kihívások egyikét, és oszd meg itt vagy az Instagramon #földbajnokai szöveggel az értékes nyereményekért!

(x)





Ezeket olvastad már?
Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás