Ami kötelező

Semmiképp sem hiányozhat az autóból az elakadásjelző!

Az elakadásjelzőnek meg kell lennie (Fotó: Shutterstock)

Balesetmegelőzés

*A láthatósági mellény hiányáért ugyan nem büntetnek, de ha lerobbantunk, vagy valami miatt ki kell szállnunk az autónkból és a látási viszonyok nem megfelelőek, akkor már kötelező, hogy mindenki viselje.

*Bár az egészségügyi doboz meglétét a rendőrök nem ellenőrzik igazoltatáskor, azonban ha egy balesetnél nincs az autóban, akkor azért már büntetnek.

Kárbejelentés papíron vagy online

Biztos sokan megtapasztalták, milyen az, mikor egy közúti balesetnél nincs senkinél baleseti bejelentő lap. Ebből sosem árt, ha van nálunk néhány plusz példány, hátha épp másnak adhatunk belőle egy baleset helyszínén. A jó hír, hogy 2019 januárjától már létezik e-kárbejelentő alkalmazás. Ezt csak le kell töltenünk a telefonunkra és könnyebben intézhetjük innentől az ügyet.

Magad uram!

Van, ami már csak azért is jó, ha van nálunk, mert mi magunk is megoldhatjuk az elénk tornyosuló feladatot. A biztosíték cseréje a régebbi autókban könnyebben megoldható, adott hozzá a leírás a gépkönyvben, de segítségünkre lehet az internet is. Ide tartozik a bikázó kábel is, hiszen az ördög soha nem alszik.

Nem kötelező, de…

Nem alapfeltétel, de pótkerék nélkül ne induljunk el és ellenőrizzük, megfelelő kerékkulcsunk is van-e hozzá, és természetesen az emelőre is szükségünk lesz, ha defektet kaptunk. A vontatókötél is nagy hasznunkra lehet szorult helyzetben.