„Ha legideálisabb állást szeretnénk megtalálni, akkor tudatosan ki kell találni egy szisztémát, amelynek a lényege a folyamatosság, ugyanis ha magunknak sem fogalmazzuk meg, hogy pontosan mikorra és mit is szeretnénk elérni, akkor talán nem is lesz kézzelfogható a siker. “Amikor hosszú hónapok telnek el úgy, hogy nem történik semmi, nem hívják be interjúra, de még csak egy visszajelzést sem kap a pályázó, akkor az ember bizony hajlamos másokat és a körülményeket okolni, és ezzel együtt kezd elhatalmasodni rajta a reménytelenség és az önbizalomhiány” – magyarázta Baráth András, a Gerilla Önéletrajz Műhely elhelyezkedési tanácsadója.

Minimum heti két önéletrajzot kell elküldeni

“Pont, mint a fogyókúránál. Ha csak úgy hébe-hóba tartjuk a diétát, ha belekezdünk egy fitneszprogramba, de 2 nap után felfüggesztjük, ha csak minden második edzést csináljuk végig, akkor mit is várunk tulajdonképpen? Viszont ha tudatosan csináljuk, figyelünk szabályokra, a mennyiségekre, betartjuk az edzéstervet, esetleg egy szakértő által összeállított rendszert követünk, akkor előbb-utóbb sikereket fogunk elérni. Pontosan így megy ez az elhelyezkedésnél is. Tekintsünk úgy az álláskeresésre, mint egy fitneszprogramra!

Ezeket a hibákat követjük el

*Nem nyújtunk be kellő számú pályázatot, csak például havi egyet-kettőt.

*Nem fordítunk kellő figyelmet a pályázatai minőségér

*Nem mérjük fel az erősségeinket, és nem ismerjük az álláspiaci lehetőségeiket és trendeket.
Eredmény: kudarc és elkeseredés.

Álláskeresési mérőszámok:

1. BEHÍVÁSI ARÁNY20-25%
Itt azt kell elérni, hogy az önéletrajzi alapján minimum 15%-ban, de inkább 20-25%-ban behívjanak állásinterjúra. Vagyis amíg nem hívnak be interjúzni minden ötödik, hatodik pályázat után, addig vagy nem jó a pályaorientációnk, vagy gyenge az önéletrajzunk vagy kizárólag internetes álláshirdetésekre pályázunk, és nem használunk egyéb csatornákat.
2. ÁLLÁSINTERJÚ RÉSZVÉTEL 12-14 interjú
Átlagosan kb. 12-14 állásinterjúra van szükség ahhoz, hogy 90%-os eséllyel el tudjunk helyezkedni. Ebben benne vannak a többkörös interjúk is.

Ennyi pályázatot kell elküldeni:

  • Ha nincs állásunk, akkor ez azt jelenti, hogy jelenleg főállásban állást keresünk, vagyis havi 15-20 pályázatot célszerű elküldeni.
  • Ha van állásunk, de váltanánk, akkor is minimum heti 2 pályázatot el kell küldeni.
  • A mennyiségen túl a minőség is számít: havi 15-20 pályázatnál többet minőségi módon nem lehet végigvinni.
  • A kevés nem megoldás, hiszen ha csak havi 2-3 pályázatot adunk be, akkor 10-12 hónap alatt tudunk elhelyezkedni a behívási arányt figyelembe véve. Ha viszont havi 15-20 álláshirdetésre pályázunk, akkor ez az idő lerövidül 3-4 hónapra.