5 tény, amit biztosan nem tudott a sóról





Én úgy szeretem édesapámat, mint az emberek a sót ౼ mondja az ismert népmesében a legkisebb királylány, aki ezzel az egyik legalapabb ételízesítőt nevezi meg. A király először nem igazán örül ennek a feleletnek, el is űzi szegény királylányt, de amikor sótlan ételeket szolgálnak fel neki a mese végén, ő is rájön, hogy ehetetlenek nélküle a legfinomabb fogások is. Azt már a mesén kívül tennénk hozzá, hogy nem mindegy milyen só, mekkora mennyiségben. (x)



Megosztás
Szerző: PR cikk
Létrehozva: 2022.11.23.
hirdetés

 

Forrás: pexels.com

A sót évszázadok óta fogyasztja az emberiség, de nemcsak belsőleg, külsőleg is értékes anyag, ha jól használjuk fel. Sóból is sokféle létezik, ezek felhasználása eltérő, ahogy a egy kicsit az összetételük is. Nézzünk most 5 érdekességet a sóval kapcsolatban.

A só használata bőven időszámításunk elé nyúlik vissza

A só használata szinte egyidős az emberiséggel. Valószínűleg az állatokat figyelve és követve vadászat közben bukkanhattak az első sólelőhelyekre. A só áldásos hatásai és íze miatt pedig igen hamar az egyik legfontosabb alapanyaggá lett az étkezés, sütés és főzés kifinomultabbá válásával. Az egyik legrégebbi ismert sóbánya az i. e. 5. évezredre tehető.

Az ókorban Egyiptomtól kezdve a rómaiakon át a görögökig sokféle minőségben és módon használták a sót. Nemcsak a konyhában, hanem szertartásokon, szakrális eseményeken is. Tartósítószerként és gyógyszerként is alkalmazták. A közel-keleten a leigázott településeket riutálisan sóval hintették be, ezzel megakadályozva az élet újrakezdését. Ehhez kapcsolódóan érdekes lehet a ‘nyakába sóz / rásóz valamit’ szólásunk, ami szintén negatív, hiszen olyan feladatot takar, ami az illető akarata ellenére kap meg, vagy olyan dolgot ad el valaki drágán, ami silány és rossz minőségű.

A középkorban Velence meggazdagodását nagyrészt a sónak köszönhette.

A só finnugor kori szó

Az Etimológiai szótárból (Tinta Könyvkiadó) megtudhatjuk, hogy a só szó eredete a savanyú szócsaládjának tövét is képező, ősi igenévszó névszói tagja lehet. E szót az ősmagyar korban kezdhették a só fogalmának jelölésére használni. A jelentés-összefüggést az magyarázza, hogy a savanyú, illetőleg a sós ízérzetet számos nyelv, így az ősmagyar sem különítette el.

A só származéka az angol salary ‘fizetés’ jelentésű szó

Érdekes megfigyelni, hogy a só hogyan jelenik meg más nyelvekben, mert azok a jelentésrétegek még jobban árnyalják, teljessé teszik a róla alkotott képet. A latinban például a sal nemcsak sót jelent, hanem okosságot, ízlést, finomságot is.

Az angol salary ‘fizetés, bér’ a latin salariumból származik, amiben szintén ott van a sal azaz só szótő. A salarium az ókorban a katona sóban kifizetett járandósága volt. Később ezt már ugyan pénzben utalták ki a szolgálatért, ám a szó máig őrzi ezt az ókori gyakorlatot. Ebből is látszik, hogy milyen értéke volt ennek az anyagnak.

A sóbarlangok több millió év alatt alakultak ki

A sóbarlangok általában egy őstenger üledékeként maradtak vissza, amire évmilliók során különböző rétegek rakódtak, ezzel is alakítva a sóréteget. Így alakult ki a Parajdi sóredő is 20-22 millió évvel ezelőtt. Alapja egy sekély beltenger volt, ami elzáródott a közép-európai Thetystől, majd a párolgás és medencéjének süllyedése következtében kivált és lerakódott a sóréteg. Mára ezek mélyre kerültek, de a törésvonalak mentén fel tudnak törni a felszínre.

Többfajta só is létezik

Az asztali són kívül, ami mindenki konyhájában, valamint általában az éttermek asztalain is megtalálható, még sokfélével találkozhatunk. Ezek kinyerésének, előállításának módja különböző. Általánosságban igaz az, hogy minél inkább finomítatlan, annál kevesebb adalékanyagot tartalmaz, ennek megfelelően pedig annál egészségesebb. A legismertebb fajták: asztali só, kősó, tengeri só, himalája só. Nézzük őket egy kicsit közelebbről a kinyerésük módját és tulajdonságaikat tekintve.

Asztali (konyhai) só

Ez a legelterjedtebb és leginkább finomított változat. Onnan ismerhető fel, hogy szemcsemérete kicsi, nem kristályos. Az asztali só a sóbányákból kerül az asztalunkra.

Kősó

Szintén bányászat útján nyerik ki. Ha durvább, nagyobb szemcsés állapotában hagyják, akkor külnöböző színű lehet a bányától függően. Ezt használják ipari sóként is, nem feltétlenül fogyasztási céllal.

Tengeri só

A tengeri só a víz elpárolgása után marad vissza, természetes ásványi anyagokban gazdag. A víz elpárologtatása történhet természetesen a nap és szél erejével, így adalékoktól mentes, finomítatlan sót kaphatunk.

Himalája só

Jellegzetes rózsaszín árnyalatáról, nagyobb, kristályos szemcséiről könnyen felismerhető. Pakisztán Panjub nevű részéről származik, és szinte teljesen adalékanyag-mentes. Bányászat útján nyerik ki. Káliumot és magnéziumot is tartalmaz.

Plusz egy tipp az egészségért

A só fogyasztásával érdemes csínján bánni, mert az érrendszernek, magas vérnyomásnak nem tesz jót, valamint az sem mellékes, hogy milyen fajta sót használunk. Minél kevésbé feldolgozott annál jobb.

(x)





Ezeket olvastad már?
99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás