Az ünnepi nagy evések szinte elkerülhetetlenek karácsonykor. Ám a kajakóma és az azzal együtt járó puffadás, rosszullét elkerülhető, ha megfogadod a tanácsainkat!
Az ünnepi szezon a családi lakomák, a finom ételek és a jókedv ideje, ám ez sajnos gyakran együtt járhat a kajakóma okozta kellemetlen rosszulléttel is. Szerencsére erre is van megoldás! Most bemutatunk 8 bevált módszert, hogy idén ne a puffadás és az émelygés legyen a középpontban a két ünnep közötti időszakban.
Ezekkel a tippekkel könnyen kompenzálhatod a túlevést, ha túlzásba vitted a kalóriabevitelt az elmúlt napokban. Fontos tudnod, hogy ha nem figyelsz oda, akkor könnyen komoly emésztési panaszokkal kell majd szembenézned. A túlevés miatt akár puffadás, görcsök, „kemény has” érzet, szélsőséges esetben pedig akut epegörcs vagy hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat.
Kezdd az ünnepi ebéd utáni regenerációt egy pohár meleg zöld teával! A népszerű zöld tea nemcsak a túlevés után segít megnyugtatni a gyomrot, hanem a gyors zsírégetésért is felel.
Egy kis adag cukormentes joghurt, friss áfonyával remek választás lehet az ünnepi ebéd után. Nemcsak finom, de támogatja a bélflórádat is, és aktívan tesz annak helyreállításáért.
Bár csábító lehet egy kiadós ebéd után szundítás, de a túlevés után jobb, ha inkább mozgásban maradsz kicsit. Egy rövid séta a friss levegőn segít, hogy a gyomrod gyorsabban dolgozzon!
A borsmentatea vagy a gyömbértea kiválóan enyhíti a puffadást és megnyugtatja az emésztőrendszert is. És egy efféle csésze forró tea akkor is csodákat tehet, ha éppen az émelygéssel kell megbirkóznod.
Az ünnepi lakomák során hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a testünk folyadékot is igényel. Ezért igyál sok vizet, hiszen azzal segítheted az emésztést és megelőzheted a puffadást.
Tudtad, hogy kb. 20 perc kell az agyadnak ahhoz, hogy felismerje: tele van a gyomrod? Ezért fontos, hogy lassan egyél, alaposan megrágva minden falatot. A habzsolás nemcsak plusz kalóriákat, hanem emésztési gondokat is jelent.
Ha az ünnepi lakoma némi alkohollal is párosult, akkor a banán magas káliumtartalma segíthet visszaállítani a szervezeted egyensúlyát. Ezért, ha tudsz, fogyassz ebből a déli gyümölcsből is az étkezések után.
A zabkása nemcsak finom, de jót tesz a gyomornak és a cukorháztartásnak is. Így ezt is érdemes fogyasztani a túlevés utáni rosszullét megelőzésére.
Próbáld ki ezeket a tippeket, és élvezd az ünnepeket gyomorproblémák nélkül! Ha neked is van már más bevált módszered, ne aggódj, ezeket akkor sem szabad kihagyni!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre