14 dolog, amit tudnod kell, ha átállnál az e-bookra

Szeptember 8-a az olvasás világnapja.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.08.
Módosítva: 2024.09.08.
e-book tippek Olvasás világnap

A modern világ technológiai fejlődésének köszönhetően már nemcsak hagyományos könyvek lapjain, de digitális olvasók oldalain keresztül is kikapcsolódhatunk kedvenc történeteinkkel. De vajon mi alapján válasszunk? Íme a Fanny magazin tanácsai e-book-választáshoz!

Akadnak e-bookok, amelyeken több száz kötet tárolható (Fotó: Pexels/Perfecto Capucine – Képünk illusztráció)

1. Személyes igények

Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, jellemzően milyen típusú könyveket fogyasztunk: regényeket, verseket, képes ismeretterjesztőket, receptes vagy szakköteteket, grafikonnal és diagramokkal ellátott tanulmányokat, összetettebb formátumú publikációkat? Mindegyik megjeleníthető, ám a fekete-fehér kijelzők nem mindent kezelnek jól.

2. Olvasási szokások

Fontos kérdés az is, hogy milyen gyakorisággal és milyen hosszan olvasunk. A kiválasztásban segíthet, ha tudjuk, mennyire lesz intenzív a használat: napi és órákig tartó, heti 1-2 alkalmas vagy kifejezetten ritka, például utazásra redukált.

3. Speciális funkciók

Csak olvasni szeretnénk, vagy szükségünk van internetes böngészőre, egyéb szerkesztőprogramokra is az olvasónkon? Ha ezen keresztül töltenénk le könyveket, netán online könyvtárat használnánk, wifi- vagy mobil internetkapcsolatra is szükség lesz. Elérhetőek csak funkciógombos, valamint érintőképernyős verziók is.

4. Tárolási lehetőségek

Komoly előnye a digitális olvasóknak a nagy tárhely, illetve az e-könyvfájlok kis mérete. Ennek a kombinációnak köszönhetően több száz, de akár több ezer kötetet is tárolhatunk egy helyen. Egyes típusoknál memóriabővítésre is van mód.

5. Számít a formátum

Nem mindegy, hogy milyen fájlformátumot képes olvasni az adott típus, ezért jó, ha előre megnézzük, milyen elektronikus könyvforrások állnak a rendelkezésünkre, és ott mely formátumok érhetők el. Ha nem kompatibilis egy adott e-könyv a gépünkkel, használhatunk konvertálóprogramot. A leggyakoribb formátumok az EPUB, MOBI, AZW és PDF.

A népszerű könyvolvasóknál használt elektronikus papír nem irritálja a szemet olyan mértékben, mint a kék fény (Fotó: Pexels/Perfecto Capucine – Képünk illusztráció)

6. Beépített ledekkel 

Léteznek világítás nélküli és háttérvilágítással ellátott készülékek is. A szokásaink alapján válasszunk, vagyis, hogy általában milyen napszakban olvasunk. Este, kislámpa mellett vagy anélkül, jól jöhet a belső világítás, ami a kijelzőpanel oldalairól érkezik.

7. Sokszínű előnyök

Az e-olvasók súlyuk és kompakt méretük miatt szinte bárhol elférnek. Vékonyak is, ezért könnyen megfoghatók, tarthatók. Kifejezetten sokat bírnak, használattól függően elég pár hetente, havonta vagy még ennél is ritkábban tölteni őket. Tükröződésmentes kijelzőjük napfényben is jól látható, az elektronikus papír pedig nem irritálja a szemet olyan mértékben, mint a kék fény.

8. Alternatív megoldások

Választhatunk olvasáshoz táblagépet vagy nagyobb kijelzős okostelefont is, ha ezeket tarjuk kényelmesnek, esetleg nem akarunk több eszközt. Ehhez alkalmazások tömkelegéből választhatunk.

9. Applikációval is megoldható

Számtalan alkalmazás áll rendelkezésre, ha praktikus okokból az okoseszközeinken szeretnénk olvasni, és egy készülékre redukálnánk a tevékenységeinket. A tabletek méretükből kifolyólag jobb olvasási élményt adhatnak, de aki megszokta a telefonon való cikkek és szövegek bújását, gond nélkül végigérhet egy egész könyvön is.

10. Összetett használat

Könyvolvasó appokat egyszerűen telepíthetünk. Az okostelefonok és tabletek színesek, magazinokat, képregényeket és egyéb képes tartalmakat is élvezettel fogyaszthatunk rajtuk. A jól megszokott funkciókat, mint például a képernyőfotózás és megosztás is használhatjuk olvasás közben. Ha pedig valamilyen kérdést vetne fel az adott olvasmány, máris utánajárhatunk a böngészőben.

11. Megjelenítési extrák

A digitális könyvolvasók izgalmas lehetőségeket kínálnak: háttérszínek, betűtípusok, lapozási stílus, fényerő és szemkímélő mód is beállíthatók. Programtól függően kereshetünk és fordíttathatunk a szövegben, színezéssel kiemelhetünk sorokat, bekezdéseket, könyvjelzőzhetünk, elforgatás esetén kétoldalas megjelenítést is elérhetünk.

12. Széles a választék

Az operációs rendszertől és az adott app tudásától függően remek ingyenes kínálatból válogathatunk az internetes áruházakban. A mobi formátumot ismerő Kindle az ilyen márkájú olvasót ismerők, és az Amazonon könyvet vásárlók számára lehet jó választás. A Kobo Books saját áruházkínálattal és hangoskönyv funkcióval is rendelkezik. A Google Books egyszerű és jól felépített program, offline módon is használható és szövegfelolvasót is tartalmaz. Az iBooks az iOS rendszerek saját, felolvasóval ellátott olvasója. iPhone és iPad eszközökhöz a Bluefire Reader is kompatibilis.

13. Hazai fejlesztés 

A Bookline Reader az ismert hazai könyvcég olvasóbarát fejlesztése. Az online boltban, de a máshol vásárolt különféle formátumú e-kötetek és e-hangoskönyvek is azonnal betölthetők, utóbbihoz autós mód is elérhető. Meglévő elektronikus könyveinket más eszközről, de Google Drive-ról, Dropboxból vagy Onedrive-ról is beimportálhatjuk.

14. Egyéb megoldások

A laptopunkat, asztali számítógépünket is használhatjuk erre a célra, ha a kijelző nagysága miatt ezek komfortosak számunkra. Bármilyen operációs rendszerrel használhatjuk a Calibre eBook programot, ahova fel is tölthetjük digitális köteteinket, így nem kell mindig keresgélnünk és csatolnunk az adott fájlt. Az ilyen masinákon való olvasáshoz a PDF a legideálisabb.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás