Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei





Szerzők, akik életét így vagy úgy kulináris élvezetek kísérték. Szerették a finom ételeket, de ezen túl olyan is akad köztük, aki névadója egy ételnek, vagy akinek a tisztelete okán született egy ma is közismert leves.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.18.
Módosítva: 2024.04.18.
Móra Ferenc Jókai Mór Mikszáth Kálmán örkény istván ételek

Híres magyar írók, akik szerették a finom ételeket, de ezen túl olyan is akad köztük, aki névadója egy ételnek, vagy akinek a tisztelete okán született egy ma is közismert leves. A Fanny magazin összeállítása.

Móra Ferenc és a hagymás rostélyos

Móra Ferenc a családja okán az egyszerű ételeket kedvelte, mint például a hagymás rostélyos. A nagypolgári konyhával felesége, a híres háziasszony, Walleshausen Ilona ismertette meg. Így, bár az asztal örömei nem hozták lázba, „kénytelen volt elszenvedni” a finomságokat.

Molnár Ferenc

Hagymás rostélyos 

Hozzávalók (2 főre):
A sült burgonyához:
2 db nagy sárga burgonya
30 dkg kacsazsír

A lyoni hagymához:
3 fej hagyma

20 dkg liszt
olaj a sütéshez
A rostélyoshoz:
2 szelet marhahátszín (ribeye)

bors
2 ek. vaj
A mártáshoz:
2 ek. mustár
1 dl fehérbor
1 ek. vaj

Elkészítés:

1. A kacsazsírban sült burgonya elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk és egy tűzálló tálba tesszük. A kacsazsírt megolvasszuk, ráöntjük, hogy ellepje, és 140 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, majd zsír nélkül 200 fokon megpirítjuk 10 perc alatt.
2. A lyoni hagyma elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, legyaluljuk és megsózzuk, majd kb. 15 percig pihentetjük, hogy levet eresszen.
3. A hagymás rostélyos elkészítéséhez a húst megsózzuk, megborsozzuk, és forró serpenyőben oldalanként 3 perc alatt megsütjük a vajon. Ezután félretesszük 10 percre pihenni, közben néha megforgatjuk.
4. A serpenyőbe belekanalazzuk a mustárt, és világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral, és sűrűre forraljuk, a végén pedig elrázogatjuk benne a vajat.
5. A hagymát kinyomkodjuk, lisztbe forgatjuk és 1 perc alatt kisütjük a forró olajban, majd egy szűrőkanállal papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és leitatjuk róla az olajat.
6. Tálaláskor a burgonyára helyezzük a húst, leöntjük a mártással, és a ropogós hagymakazalt a tetejére szórjuk.

Hagymás rostélyos

Elkészítés: 30 perc
1 adag: 500 kcal

Örkény István és a káposztás tészta

Örkény István igazi ínyenc volt, a magyar mellett a francia konyha igazi rajongója volt. Mégis az egyik kedvence a káposztás tészta volt, amit legszívesebben saját maga készített el egy csavarral, hiszen főzés után még a sütőben is átpirította az ételt.

Örkény István

Egyszerű káposztás tészta

Hozzávalók (4 főre):
30 dkg fodros tészta
80 dkg fejes káposzta
1 ek. só
0,5 dl olaj
bors

Elkészítés:
1. A káposztás tészta elkészítéséhez a káposztát négyfelé vágjuk, a torzsáját kivágjuk, a többit lereszeljük. Megsózzuk, átforgatjuk, és kb. 15 percig pihentetjük, majd alaposan kinyomkodjuk.
2. Egy nagyobb teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, majd magas hőfokon, állandó keverés mellett kb. 20 perc alatt egyenletes barnára pirítjuk.
3. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát a csomagoláson szereplő utasítás szerint. Leszűrjük, majd összekeverjük a pirított káposztával. Megborsozzuk, majd sózzuk ízlés szerint.

Káposztás tészta

Elkészítés: 45 perc
1 adag: 480 kcal

Jókai Mór és a bableves

A történet szerint Jókai Mórt felesége, az akkor még egy bizonyos babcsuszpájz névre hallgató levessel vette le a lábáról. Jókai szerint: „Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válóper.” Szerencsére rájuk a gondolat első fele igaz, és a később Jókai-bablevesként elhíresült étel gyakran készült a pár balatonfüredi villájában.

Jókai Mór


Jókai-bableves

Hozzávalók (6 főre):
A csülökhöz:
1 kg füstölt csülök
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
10 szem egész fekete bors
A leveshez:
olaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek. pirospaprika
30 dkg tarkabab

bors
4 db babérlevél
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 szál zellerzöld
15 dkg száraz kolbász
1 dl tejföl
1 ek. liszt
A csipetkéhez:
10 dkg liszt
1 db tojás

A díszítéshez:
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

1. A Jókai-bableves elkészítéséhez a babot előző este hideg vízbe áztatjuk, és a csülköt is megfőzzük előtte egy nappal. A füstölt csülköt hideg vízben kell feltenni főni. A főzővizet ízesíthetjük vöröshagymával, néhány gerezd fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal. A főzési idő legalább 2 és fél óra. Az utolsó fázis, hogy a megfőtt csülköt a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd kivehetjük, csontozhatjuk, darabolhatjuk.

2. Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a meghámozott, finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a megtisztított, zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk.

3. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot a levével együtt, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a babérlevelet. Ha a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, ízlés szerint felaprított zöldségeket és a zellerzöldet. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk folyamatosan.

4. Ha teljesen megpuhult a bab, a héjától megtisztított kolbászt felkarikázzuk, száraz serpenyőben megpirítjuk és hozzáadjuk a leveshez a kisült zsírja nélkül.

5. A tejfölt a liszttel és egy merőkanálnyi levessel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez.

6. Elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.

7. Tálalásnál egy tányérba teszünk a lefejtett csülökhúsból, és arra merjük a levest. Megszórhatjuk friss petrezselyemmel is.

Jókai-bableves

Elkészítés: 90 perc
1 adag: 435 kcal

Mikszáth Kálmán és a palócleves

A fennmaradt történetek egyike szerint a nagy palócként is emlegetett Mikszáth Kálmán gyakran megfordult a Gundel János által vezetett Főherceg Szálloda éttermében. Így adódott, hogy az író tiszteletére, a születésnapjára Gundel megalkotta a savanykás, tartalmas palóclevest.

Mikszáth Kálmán

Palócleves

Hozzávalók (8 főre): 

60 dkg sertéscomb
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg zöldbab
2 db burgonya
2 szál sárgarépa
1 csokor petrezselyem
3 ek. olaj
1 tk. pirospaprika

bors
1 mk. őrölt kömény
1 db babérlevél
2 dl tejföl
1 ek. liszt

1. A palócleves elkészítéséhez a sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk.

2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

3. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk, és megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát is megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselyemzöldet megmossuk és felaprítjuk.

4. Az olajat a fazékban felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk.

5. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük.

6. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, a zöldbabot és a sárgarépát, ismét lefedjük, és puhára főzzük.

7. A tejfölt simára keverjük a liszttel, szedünk rá a forró leves levéből 1-2 kanálnyit, majd behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk.

8. Az elkészült levest petrezselyemmel megszórva, friss kenyérrel, forrón tálaljuk.

Palócleves

Elkészítés: 90 perc
1 adag: 350 kcal





 





Ezeket olvastad már?
Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás