Ezt kell tudnod, ha a kutyáddal nyaralnál





Sok család nem szívesen hagyja otthon négylábú kedvencét.



Megosztás
Szerző: sk
Létrehozva: 2023.08.10.
utazás gazdi kutya nyaralás

Reprezentatív felmérést készített a Mol a Move digitális hűségprogram felhasználóinak körében a kutyatartási szokásokról, és a kutyával közös utazásról, nyaralásról. A kutatásból kiderült, hogy a 10-ből 7 megkérdezett tart valamilyen kiskedvencet, és közülük is több mint felének van kutyája. A felelős állattartással és a kiskedvenceinkre való odafigyeléssel számtalan problémát megelőzhetünk, azaz, ha gondos gazdaként bánunk az állatainkkal, és az ő igényeiknek is megfelelően választunk szabadidős programot, nyaralást, és nem tesszük ki őket felesleges stressznek. A felmérés épp ezért az állatokkal való nyaralás, utazás kihívásaira, és ezek megoldására is rákérdezett.

Fotó: Mohai Balázs

 

A háziállat tartása a Move-felhasználók körében népszerű, 71 százalékuk tart valamilyen kiskedvencet, 53 százalékának van kutyája. Jellemzően kis testű kutyát tartanak inkább (32 százalék), mint nagy testű ebeket (26 százalék). A nők, a 30 év alattiak, és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemzőbb a kutyatartás. Nyaralások idején különösen aktuális, hogy a Move-os kutyagazdik egyharmada (33 százalék) viszi magával kutyáját, mikor elutazik, a többség ismerősökre, családtagokra bízza ilyenkor kedvencét (71 százalék).

 

Ami az utazást illeti, a Move-os gazdik 80 százaléka szokta autóban magával vinni kutyáját, legtöbbször csak rövidebb utakra.  Minden második gazdi (48 százalék) mondta azt, hogy időnként 1-2, vagy akár többórás utakra is indul kutyájával, ezek azonban ritka, nem rendszeres alkalmak. 

Ilyenkor – nagyon helyesen – a többség (67 százalék) óránként megáll, hogy a kutya mozoghasson, elvégezze a dolgát. A kutyáját minden harmadik gazdi szakszerűen (33 százalék), a biztonsági övhöz hámmal rögzítve utaztatja, vagy szintén szabályos módon, utazóboxban helyezi el (18 százalék). Szerencsére ma már ritkább, hogy a kutyusok egyébként balesetveszélyes módon egy utas ölében tartva (16 százalék), vagy lábnál (11 százalék) töltsék a menetidőt.

 

„A Mol az összes töltőállomását kutyabarát módon alakította ki, amelyek belső terébe mindenki nyugodtan behozhatja a kutyusát.  A felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy a nyári melegben kiemelten odafigyelünk kutyánk szükségleteire, biztosítunk neki alkalmat és helyszínt a lehűlésre és az ivásra. Ezen felül már 202 töltőállomásunkon, azaz lényegében minden második hazai Mol-kúton található csipolvasó, amivel az elkóborolt állatok csipjét tudjuk leolvasni” – mondta el Bakos Piroska, a Mol szóvivője. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Arcápolás otthon, fillérekből

Arcápolás otthon, fillérekből

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás