Ez az 5 étel brutális testszagokat okoz





Okozhatnak kellemetlen pillanatokat, de nem kell lemondanunk róluk.



Megosztás
Szerző: LA
Létrehozva: 2023.06.13.
testszag szag ételek életmód

Vannak olyan ételek, amelyektől bizony megváltozhat a testszagunk, ahogy a mondás is tartja: az vagy, amit megeszel. A mindmegette.hu most összegyűjtött 5 olyan ételt, amitől erősebben izzadhatunk.

Fotó: Pixabay

1. Hagymák

A legnépszerűbb hagymaféle a vöröshagyma és a fokhagyma. A bennük található magas kéntartalmú vegyületek kimosódhatnak a pórusokon, a véráramon és a vizeleten keresztül, rossz leheletet és – a verejtékben lévő baktériumokkal keveredve – nem túl vonzó testszagot eredményezve. Tápanyagtartalmuk azonban jelentős, és többek között elősegítik a cink és a vas jobb felszívódását, ezért lemondani róluk nem kell. Érdemes fogyasztásuk után fogat mosni, és extra adag dezodorral védekezni a kellemetlen testszag ellen.

2. Spárga

A spárga nem a verejtéket „szagosítja”, a vizelet illata változik tőle. A spárga természetes vízhajtó, támogatja a vesét és a hólyagot. Mivel a szervezetet megemészti és lebontja a spárgában lévő vegyületeket, így a spárgasavat is, s a vizelet illata a spárgáéhoz hasonló lehet. Szerencsére nem mindenki tapasztalja ezt a mellékhatást spárgafogyasztás után, de ha előfordul, akkor sem kell kétségbeesni.

3. Keresztes virágú zöldségek

A brokkoli, a kelbimbó és a keresztes virágú zöldségfélék családjának többi tagja két fronton is támad. Először is ként tartalmaznak, amitől megváltozhat a testszag – csakúgy, mint a hagymától. Másrészt az arra hajlamos emberek gyakorlatilag büdös halszagot áraszthatnak a keresztes virágú zöldségek fogyasztása után: az ún. trimetilaminuria nevű genetikai betegségben szenvedők szervezete nem képes lebontani a keresztes virágú zöldségekben, valamint a babban, a tojásban és a tejben található vegyületet, ami a verejtékmirigyeken keresztül választódik ki.

4. Vörös hús

Bár pontos oka nem ismert, de a vörös hús rendszeres fogyasztása kellemetlen testszagot okoz. A Chemical Senses folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók egy 17 férfiból álló csoportot vizsgáltak: voltak, akik rendszeresen vörös húsokat fogyasztottak, mások húsmentes diétán voltak két hétig. A kutatók úgy találták, hogy a húsevők verejtéke sokkal erősebb szagú lett.

5. Alkohol

Az alkoholfogyasztást elárulja a lehelet, a pórusokból távozó szagok, illetve a vizelet illata is megváltozhat. A szervezet az alkoholt méreganyagként azonosítja, ami ha lebomlik, acetáttá vagy ecetsavvá alakul. Ez kiválasztódhat az izzadsággal – a végeredmény pedig savanyú izzadságszag lesz.

Mit tehetünk?

Az étkezés utáni rossz lehelet megszüntetése viszonylag egyszerű: mentalevél rágcsálása, fogselyem, szájvíz használata, fogmosás. Ami azonban a kellemetlen izzadást illeti, nehezebb a helyzet, hiszen szagsemlegesítő élelmiszereket nem ismer a tudomány. Pontosabban az aktív szén és a klorofill csökkentheti a szagokat, de a bizonyíték erre kevés. Így a legjobb, ha egyszerűen elkerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek felelősek a kellemetlen testszagért, vagy ha mégis ilyeneket, használjunk erős izzadásgátlót.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás