Durva megállapítás, még ezért is felelős lehet az elhízás





Egy új tanulmány összefüggést mutatott ki az elhízás és az Alzheimer-kór kialakulása között. Az idősebb, túlsúlyos felnőttek érintettek!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.02.12.
kutatás elhízás alzheimer-kór

A kutatók azt találták, hogy a túlsúlyos felnőttek agyában olyan szürkeállomány-csökkenés zajlik, ami az Alzheimer-kórral küzdő pácienseknél is megfigyelhető. A szürkeállomány az agy azon, főként idegsejtekből álló része, amely a memóriát is befolyásolja – írja a livescience.com. A folyamat súlyossága azonban nem azonos. Az Alzheimer-kóros betegeknél sokkal nagyobb mértékű agysorvadást mutattak ki, mint az azonos korú, kognitívan egészséges, elhízott felnőtteknél.

Az Egyesült Királyságban végzett tanulmányhoz több mint 1300 személy adatait gyűjtötték össze, majd testtömegindex (BMI) szerint csoportosították őket és feltérképezték az Alzheimer-kórban szenvedő, illetve az egészséges embereket. A kutatók kiemelik, az elhízással küzdőknél gyakran előforduló állapotok – mint például a szisztémás gyulladás, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség – potenciálisan károsíthatják az agysejteket. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás