Elkezdődtek a pesterzsébeti Duna sétány kivitelezési munkálatai. Az önkormányzat a korzó kialakításáról kikérte a lakosság véleményét is.

„Kiépül a sétány a Gubacsi hídtól egészen a játszótérig ” – mondta R. Takács Eszter a XX. kerület főépítésze. Hozzátette, hogy a játszótér az építkezés idejére zárva lesz, de reményeik szerint a környéken élők szeptember 30-tól újra birtokba vehetik a sétánnyal együtt.

(Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Lesznek stégek, okospad, delfines játszótér és fitneszpark is

Több újdonság várja majd a korzóra látogatókat. A kellemes, padokkal szegélyezett sétáló felület mellett, stégek nyúlnak majd be a víz fölé, kiépül a zöldfelületek öntöző rendszere, a játszótér új játékokkal egészül ki. Fittness parkot is alakítanak ki a sétány mellett.

“Különböző típusú stégeket képzeltünk el, lesznek vízen úszó pihenőhelyek, a Duna-ágba kilátószerűen beépített magas víziállások. Készül egy víz felett lebegő, hálós építmény is, amibe be lehet feküdni és a víz fölött lehet ringatózni – tájékoztatott a főépítész.”

Azért kimehetünk a Dunához

Szeretnénk egy hétvégi rendezvényt tartani, hogy ne maradjunk Duna-part nélkül a nyáron. Az építkezés miatt kis területen lehet majd szabadon mozogni a Duna-parton, ezért a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő vezetése ajánlott fel területet ehhez. Az elképzelések szerint kisebb szabadtéri kiállítással készülünk, mobil ülőhelyeken lehet majd pihenni, élvezni a természetet.”

A főépítész elmondta, hogy a források hiánya miatt a stégeken egyelőre nem lesznek padok kihelyezve, de idővel szeretnék, hogy ott is legyenek ülőhelyek, ne csak a sétány mellett.

Látványterv

Nem egyszerű a feladat

A főépítész szót ejtett arról is, hogy az építés várhatóan nagy kihívás lesz a kivitelezőknek, tervezőknek, szervezőknek egyaránt.

„ Problémák várhatóak a nagy stégek tartószerkezetének elhelyezésénél, mivel ezekhez nagy munkagépre lesz szükség. Nálunk laza szerkezetű a partfal, ezért számítunk nehézségekre a vízben történő építésnél. A régi stégeket fel kell szedni, az új vizes bejárási lehetőségek fokozatosan épülnek ki. Ez is gondot okozhat majd a nyári evezősöknek. A felújítás a Vízisport utca forgalmát remélhetően kis mértékben fogja csak zavarni. Két irányból indulnak majd az építési munkák, először az evezős házak előtti részt próbálják meg úgy megépíteni, hogy a sportolókat minél kevésbe zavarja az elkerített munkaterület. Az elkészült szakaszokat folyamatosan adják át.” – részletezte az esetleges zökkenőket R. Takács Eszter főépítész

(Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)