RETRO RÁDIÓ

Hűvös az idő? Térj be egy múzeumba, izgalmas kiállítások várnak télen is!





Szépen-lassan beköszönt a tél, és ilyenkor már egyre kevésbé mozdulunk ki a szabadba. De zárt térben is bőven van mit csinálni Budapesten. Menjünk például múzeumba, ezeket a kiállításokat kár lenne kihagyni!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.22.
I. kerület V. kerület XIV. kerület kiállítások Budapesten

Gerhard Richter a Nemzeti Galériában

November 28-áig érdemes ellátogatni a Budai Várba, a Nemzeti Galériába, ahol Gerhard Richter Valós látszat című tárlatát nézhetjük meg. A kiállításon az idén 89 éves német képzőművész teljes életművét és annak legfontosabb munkáit tekinthetjük meg. A bemutatón 80 műalkotást lehet szemügyre venni, amelyek hazai, nemzetközi, illetve köz- és magángyűjtőktől érkeztek Budapestre. A mostani kiállításra a művész külön rajzsorozatot is készített, amit most először láthat majd a nagyközönség. Richter fotófestményei pár éve a filmeseket is megihlette, és munkáiból film készült, amely a Mű szerző nélkül címet kapta.

A Nemzeti Galéria bejárata is a múzeumba csalogat (Fotó: MTI)

Mészöly és Pilinszky is megelevenedik a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Két olyan nagy művész előtt tiszteleg a Petőfi Irodalmi Múzeum, akik idén 100 éve születtek. Mészöly volt korának egyik legeurópaibb magyar írója, Pilinszky János életműve pedig „a mindig megfoghatatlan és jelenlévő, a paradoxonokban megnyíló otthonos és idegen, a nem szűnő hol fényfolt, hol árnyék”. A kiállítás legtöbb fényképét Mészöly Miklós fotósa és barátja Móser Zoltán készítette. A kiállítás 2022. január 2-áig látogatható.

Mindkét költő idén lenne 100 éves (Fotó: Magyar Nemzet/BM)

Az ókorba repülhetünk vissza a Szépművészeti Múzeumban

II. Amenhotep az ókori Egyiptom egyik legnagyobb uralkodója volt, a XVIII. dinasztia hetedik fáraója. A Szépművészeti Múzeum 2022. január 9-éig nyitva tartó kiállításában az ő uralkodását, korát és sírjának feltárását ismerhetjük meg közelebbről. A kiállítás 131 műtárgyat vonultat fel, többek között a londoni British Museum, a koppenhágai Carlsberg Gylptotek, a firenzei Museo Archeologico Nazionale és a bécsi Kunsthistorisches Museum gyűjteményéből kölcsönözve. A tárlaton nemcsak a régészet izgalmait ismerhetjük meg, de a fáraó Királyok völgyében épült sírkamrájának méretarányos mását is megtekinthetjük, úgy, mintha csak a sír körül járnánk.

Jövő év elejéig fáraókkal találkozhatunk a Szépművészeti Múzeumban (Fotó: AFP)

Luxus a Vajdahunyad várában

December 31-éig a Mezőgazdasági Múzeumban tekinthetjük meg az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból készült kiállítást. A tárlaton a lakáskultúra, a mindennapi élet vagy éppen a reprezentáció eszközeit lehet megtekinteni. A kiállítás különösen olyan luxusdarabokra koncentrál, amelyek a megrendelő, használó társadalmi rangját tükrözik.

Nem mindennapi étkezési eszközöket nézhetünk a Mezőgazdasági Múzeumban (Fotó: Magyar Nemzet/TM)

A múzeumokban is hordani kell a maszkot

A koronavírus-járvány erősödése miatt a kormány újra bevezette a maszkhasználatot a közösségi közlekedésen. Azonban már nemcsak ott, hanem egyes múzeumok is előírták a kötelező maszkviselést, emellett egyes helyeken kötelező a védettségi igazolványok felmutatása is. A múzeumok azt kérik a látogatóktól, hogy használják a bejáratoknál kihelyezett kézfertőtlenítőket, s ha lehetőség van rá, akkor tartsák a 1,5 méteres távolságot.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás