Jó képet akarsz lőni a mobiloddal? – Tuti tippek a világjáró fotóstól





Akár egy mobiltelefonnal is lehet olyan szuper fotót készíteni, amivel elindulhatsz a Metropol fotópályázatán. Elárulunk néhány trükköt, amelyektől a mobilfotók életre kelnek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.25.
Titkos tippek

Kollégánk, az Eschert Károly-díjas fotóriporter, Dombóvári Tamás is tagja annak a zsűrinek, amelyik elbírálja a Metropol fotópályázatára érkező olvasói képeket. Végigfotózta Dubait, Barcelonát, Nepált és Afrikát, a Hableány tragédiájáról készült fotójával pedig 2020-ban hír- és esemény kategóriában Sajtófotó első - díjat nyert. Most néhány praktikus tanáccsal segít abban, hogyan lehet akár egy mobiltelefonnal is jó képet lőni.

A tükröződő felületek kihasználásával több dimenzió jelenik meg a képen (Fotó: Dombóvári Tamás)

Ne csak nézz, láss is!

– Nem kell félni a mobiltól, hiszen ezek a mai készülékek már nagyon sokat tudnak – magyarázta a fotóriporter, aki arra buzdít mindenkit, hogy bátran vegye elő a mobilját akár a villamoson, séta közben, baráti társaságban, vagy vezetés közben a pirosnál, és fotózzon. „Legyen az egy utcarészlet, egy elkapott emberi pillanat, vagy egy megkomponált látvány, az a fontos, hogy mondjon valamit a kép. A jó fotó nem feltétlenül éles, a jó fotó mesél. Ehhez persze az is kell, hogy a fotós ne csak nézzen, hanem lásson is” – foglalta össze Dombóvári Tamás a fotóriporterkedés lényegét.

Eső után fókuszáljunk az égboltra, a felhők játéka áthangszereli a képet (Fotó: Dombóvári Tamás)

Menj közel a témához!

Emellett az is hasznos, ha kiaknázzuk a készülékünkben rejlő képbeállítási lehetőségeket. „Az utómunka nem ördögtől való, a fényerősséget, a kontrasztokat az applikációk segítségével később is finomíthatjuk, de a képeket manipulálni, vagyis rászerkeszteni olyan elemeket, amelyek a valóságban nincsenek ott, nem elegáns. A zoomolás ugyan kedvelt eszköz, ezt azonban azért nem ajánlom, mert a kép pixeles lesz tőle, szétesik. Érdemesebb közelebb menni a témához. Ahogy Robert Capa mondta: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”

„Fókuszáljunk mindig arra, amit fotózunk” (Fotó: Dombóvári Tamás)

„Fókuszáljunk mindig arra, amit fotózunk. A Metropol fotópályázatának nagyon hálásak a témái, hiszen a Budapest nyitva, a Füstmentes Budapest a Budapest, szeretlek! olyan hívó mondatok, amelyek beindítják a fantáziát. Ezekhez a témákhoz jó szívvel ajánlom a telefonok egyik kedvelt funkcióját, a panorámát. Nem kell feltétlenül mindig egyedi megoldásokat keresni, akár egy izgalmas utcai fotóval is be lehet kerülni a legjobbak közé” – biztat mindenkit pályázásra a fotográfus.

Nem kell túlgondolni, néha elég csak magunk elé nézni az utcán (Fotó: Dombóvári Tamás)

Töröld meg a kamerát!

„Vannak olyan alapvetések is, amelyeket egyértelműnek gondolunk, éppen ezért elfeledkezünk róluk. Az egyik például az, hogy a mobillal készített fotó előtt mindig töröljük meg a kamerát, ha nincs más kéznél, akkor a pólónkba, hiszen a telefonálás során koszolódik a lencse. Van olyan kép, amelynek az elkészítésénél fontos, hogy mozdulatlanul tartsuk a telefont. Ilyenkor támaszkodjunk nyugodtan neki valaminek, vagy használjunk valamilyen állványt. Az automatikus vakut is szerencsés kikapcsolni, és csak akkor használjuk, ha feltétlenül szükséges. Azt is gondoljuk végi, hogy melyik témának áll jól a fekete-fehér. Higgyük el, hogy nem ettől lesz művészi a fotó, hiszen a világ, ami körülvesz bennünket, rendkívül színes.”

Bármiről lehet panorámaképet készíteni (Fotó: Dombóvári Tamás)
Ha változtatunk a nézőponton, változik a látvány (Fotó: Dombóvári Tamás)
A street art bárhol megjelenhet a városban (Fotó: Dombóvári Tamás)
Érdemes korán kelni, a pirkadati fények meghálálják (Fotó: Dombóvári Tamás)
A naplemente örök téma (Fotó: Dombóvári Tamás)
Felülrő lefelé nézve egy másik világot látunk (Fotó: Dombóvári Tamás)
Fedezd fel Budapestet a kamera mögül is! (Fotó: Dombóvári Tamás)

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás