RETRO RÁDIÓ

Fantasztikus, többszáz növény és számtalan madárfaj vár minket a Ligetben - Fotók





Birtokba vehették az iskolák a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett átadott Madárbarátok Tanösvényét nemcsak a gyerekek, de a felnőttek örömére is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.10.
természeti csoda

Felavatták a Madárbarátok Tanösvényét a megújuló Városligetben, amelyet a Liget Budapest Projekt keretében átadott Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett alakítottak ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben.

A Mőcsényi Mihály Botanikus kert megújítása után újra színes, hangulatos közösségi térré vált, mely szándékaink szerint szabadtéri biológia

A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert és a Madárbarátok Tanösvénye fontos missziója, hogy a környező óvodák és iskolák számára – egyfajta tudásközpontként – szabadtéri környezetismeret és biológia órák színteréül szolgáljon, ezért több, az interaktív és élményszerű tanítást segítő elemet helyeztek el a parkrészben – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A parkrész célja, hogy megismertesse a Városligetbe látogató gyerekeket és felnőtteket a változatos növényvilággal és madárállománnyal, felhívja a figyelmet város és természet szimbiózisára, az élővilág sokszínűségére és értékességére.

Felavatták a Madárbarátok Tanösvényét a megújuló Városligetben

A botanikus kertben 335 fajta növény, 35.000 újonnan telepített példánya borult virágba, fantasztikus szín- és illatkavalkáddal csalogatva a parkhasználókat. A botanikus kert mellett felavatták a Madárbarátok Tanösvényét, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben alakítottak ki.

Interaktív tanösvény és tudásközpont a Ligetben

Teljesen átalakult a botanikus kert

A korábban „Kis botanikus kert” néven ismert parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. Az elmúlt évtizedek során méltatlan állapotba került, feladatát már nem tudta ellátni, elavult és elhagyatott részeibe hajléktalanok költöztek be. A Liget Budapest Projekt keretében amennyire csak lehetett, igyekeztek helyreállítani az eredeti állapotokat.

A teljes rehabilitációnak köszönhetően a Mőcsényi Mihály botanikus kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra.

Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás