RETRO RÁDIÓ

103 évesen írt könyvet a múlt századi Budapestről a magyar újságíró





Tatár Imre betöltötte a 103. életévét. Nála idősebbek vannak a világon, de olyan, aki százévesen fogott bele egy új könyv megírásába, aligha. A Baross utcában nevelkedett újságíró Ködalakok című kötetében felbukkannak a XX. század budapesti helyszínei és figurái.



Megosztás
Szerző: Sz. Z.
Létrehozva: 2023.02.14.
Módosítva: 2023.02.14.
könyv Budapest régmúlt idő emléke

A Rózsadombon, a Bimbó utcában gyakran látnak sétálgatni egy bajuszos, sétabotos urat. Azt azonban senki meg nem mondaná róla, hogy betöltötte a 103. életévét. Tatár Imre újságíró 80 éves koráig naponta bejárt a Magyar Nemzet szerkesztőségébe, de a munkát azóta sem hagyta abba: könyveket ír.

Tatár Imre még mindig aktív

 1956-ban született naplója és Fogságból fogságba című, a munkaszolgálatban és hadifogságban töltött éveiről szóló könyve után százévesen ismét tollat ragadott. 

A háztartási cikkek feliratú üzlet volt a szerző édesapjáé a Baross utcában, a mellette lévő házban laktak – Fotó: Fortepan, Németh Tamás

Legújabb könyvében a régmúlt homályából „ködalakok” bukkannak elő és elevenednek meg. A Baross utcai festékboltos – a szerző édesapja –, a borbély és a hentes, Manci néni, aki jobb tortákat süt, mint a cukrász és a pesti Tavaszmező utcai Zrínyi Miklós Reálgimnázium 1938-ban érettségizett VIII. B osztálya, s az egykori cserkészcsapat. A szerző névsorolvasást is tart: rajta kívül mindenki az égi gimnáziumban van már, ki a holokauszt, ki a kommunizmus áldozata lett, van, akit másfelé sodort az élet vihara és van, akiből neves író lett.

A szerző szüleivel, kétéves korában – Reprodukció: Gigor Csaba

– Cserkész voltam, a Rigó őrs vezetője. A Rigó őrsből három fiút vittek ki a Don-kanyarhoz, egyik se jött vissza. Én Bánhidára kerültem, az erőmű kibővítésén dolgoztunk és a hajunk szála nem görbült meg.

Innen Ukrajnába vitték őket. Amikor hírét vették, hogy Magyarországot megszállták a németek, néhányan átszöktek a szovjetekhez. Tatár Imre három évet töltött hadifogságban, erről az időről a szüleivel váltott levelezőlapok alapján mesél. 

Születési neve Rabinovits volt, ezt változtatta Tatárra a háború után
A levelezőlapokon nem lehetett panaszkodni, a valódi körülményekről írni

A sors fintora, hogy bajtársai, akik nem szöktek meg, már 1945-ben hazatérhettek.

Írtam a fogolytábor zenekarának megalakulásáról és mindennapi életéről, de arról is, milyen titkos, veszedelmes szerelmek szövődtek ott. Az oroszoknak ugyanis tilos volt a hadifoglyokkal szerelmi viszonyba kerülnie. Ezért maradt az én szerelmem is plátói: Verával egymást féltettük. Mégis, amikor el kellett búcsúznunk, a kezembe csúsztatta a fényképét, és bár nem volt szabad iratot elhozni, ezt a kis fényképet eldugtam és hazacsempésztem, ma is megvan.

Tatár Imre a könyvben felidézi Visegrádot is, ahol gyerekkorában, majd később újságíróként szép időket töltött. A könyv lapjain – amit február 15-én szerda délután 5 órakor mutatnak be a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában –, sok ikonikus helyszín és XX. századi szereplő megelevenedik.  

A 103 éves szerző könyvét szerdán mutatják be




 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás