Kezdi visszavenni a természet a XIV. kerületet, ahol a közterületek már szemmel láthatóan rég nem láttak fűkaszát. A Fcebook-csoportokban tapasztalt tömeges felbolydulás nyomán mi is ellátogattunk Zuglóba, ahol valóban hamisítatlan „természetközeli élményben„ volt részünk.

Megsérült kutyájuk miatt ragadott sarlót Renáta és édesanyja

A zuglói dzsungelben sétálva egy lakóház tövében munkálkodó emberekre lettünk figyelmesek. Kiderült, hogy helyi lakosok irtják a gazt – az önkormányzat helyett. Renáta édesanyjával a szorgos munka közepette elmesélte lapunknak, hogy már nem bírták tovább tűrni nézni mellett egyre magasodó gyomokat, ezért sarlót ragadtak,

”A magas fű miatt mindenfelé bogarak szállnak, elszaporodtak a kullancsok is, amit a kutyákból nem győzünk kiszedegetni. Három kutyusunk van, és már jártunk úgy sétáltatás közben, hogy átszúrta a kutya lábát a száraz toklász „– panaszkodott a gazolás közben Renáta, aki családjával a Mogyoródi út és az Angol utca határolta lakótelepen él. – ”A környéken sok helyen nincs levágva a fű, ezért mi magunk próbálkozunk legalább az otthonunk körül kiirtani a gazt. Édesanyám sarlóval próbálja vágni, mert olyan magasra nőtt a fű.„

”Az önkormányzatnak is írtunk már levelet nem egyszer, hogy csináljanak valamit a néhol embermagasságú fűvel, de nem kaptam semmiféle visszajelzést„ – mesélte lapunknak a munkától kifáradt Renáta édesanyja.

Renáta édesanyja sarlóval gazolja a közterületet Fotó: Metropol/Máté Krisztián

”Polgármester úr, kéne, hogy rendezkedjen!”

Folytattuk sétánkat a zuglói „rengetegben”, ahol az út mentén és a köztereken szinte mindenütt magas fű és toklászmezők szegélyezték utunkat. Nem kellett sokat gyalogolnunk, mert hamarosan újabb bosszankodó emberekbe botlottunk.

”Én nem értem ezt a helyzetet. Miért nincs, aki itt lenyírja a füvet, vagy rendezze a környéket?!„ – háborodott fel Judit, aki a Padlizsán utcában lakik. – ”Polgármester úr, kéne, hogy rendezkedjen! Ilyen helyre is kellene jönniük, hogy megnézzék mi van itt! Azért megjegyzem, régen egyáltalán nem volt ilyen ez a környék.„

Elveszik a magas fűben ez a miniautó a Kalapács utcában Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Állataikkal együtt szenvednek a gazdik a kullancsok miatt

Bár a kullancs az emberre is roppant veszélyes, a mindennapos gondot a kutyásoknak okozza a gondozatlan dzsungel. Két sarokkal odébb, a Bánki Donát utca és a Róna utca kereszteződésénél találkoztunk Krisztiánnal, aki épp a kutyusát, Puszedlit sétáltatta.

– Szerintem még az idén nem látott ez a terület fűnyírót. A magas fű miatt nem tudom arrafelé engedni a kutyát se – panaszkodott a férfi. – Arról nem is beszélve, hogy tele van kullanccsal, idén már találtunk a kutyában kettőt is. És ez mind azért van, mert nem nyírják rendesen a füvet.

Puszedli fölé magasodik a gaz Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Hadházy: „Zuglóban évente egymilliárdot fizetnek azért, hogy ez ne így legyen”

Még Hadházy Ákos is kiakadt a elburjánzott zuglói dzsungel miatt. A képviselő, aki maga is állatorvos, május 8-i Facebook-posztjában a helyszínen készült, toklászmezőt ábrázoló fotók alatt így háborgott:

”Ez nem egy kikalászolt búzatábla, hanem a térdig érő fű, amit a zuglói polgármesteri hivatal mögött(!) fotóztam néhány napja. Sajnos az egész kerület hasonlóan nézett ki. A kalászos fűféle az egérárpa, ami nem csak ronda, de a toklásza sok szenvedést okozva belemegy a kutyák fülébe, orrába, szemébe, sőt, a bőre alá is. Pedig Zuglóban évente egymilliárdot fizetnek azért, hogy ez ne így legyen.„ – írta posztjában az országgyűlési képviselő. Pár napra rá mi is felkerestük a képen látható helyszínt, azonban úgy látszik, Hadházy szava sokat számít Zuglóban, mert ottjártunkkor – ha másutt nem is, de – a képviselő által kifogásolt területen már le volt nyírva a gaz.

Az állatorvos szerint nagyon veszélyes kedvenceinkre a toklász

Horrorisztikus sérüléseket okozhat a kutyáknak a toklász. Erre hívta fel a figyelmet dr. Bendzsel Dávid állatorvos.

”Értelemszerűen ott, ahol a gazt rendesen levágják, jóval kisebb eséllyel jut be toklász a kutyákba„ – magyarázta a Metropolnak az állatorvos. – ”Ha Budapest néhány helyén lekaszálatlan területeket hagynak, ott sokkal nagyobb eséllyel jut az állatok fülébe, szemébe, talpába vagy orrába toklász. Minden séta után érdemes átnézni a talppárnáikat és a fülük környékét. A kutyánál az erős hunyorgás és a fejrázás is intő jel lehet egy kiadós séta után. Ritkábban fordul elő, de nagyobb a probléma, ha a kutyánk felszippantja a toklászt, ami prüszkölést, orrvérzést okozhat. Nagyon kell vigyázni, mert a toklász bejuthat a középfülbe is, és a bőr alatt képes akár 10 centimétert is vándorolni. Ezek mind olyan problémák, amelyekkel érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni.„