Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs köszönetet mondott az öt magyar arannyal végződő vizes Európa-bajnokság szervezőinek, és kiemelte a sikeres szervezés sarokpontjait.

„Le a kalappal! A magyar úszók 51 nemzetből a 6. helyet szerezték meg a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Öten előttünk, negyvenöten mögöttünk – bravúros teljesítmény!

Tömören, számokban:

 • 15 magyar érem, amiből 5 arany, 4 ezüst és 6 bronz!
 • 1 duplázónk és 2 címvédőnk volt: most a szuperszonikus őstehetség, Milák Kristóf gyűjtött be 2 aranyat, a zseniális Hosszú Katinka megvédte címét 400 vegyesen (örökre oda kellene neki adni, a számot meg visszavonultatni!), a szemtelenül fiatalon is folyton megújuló Kapás Bogi pedig 200 pillén mutatta meg, hogy érdemes volt belevágni.
 • 2 hét, 4000 hivatalos résztvevő, ebből 2500 sportoló.
 • Olimpia előtt még nincs csúcsforma, de így is 3 világcsúcs!
 • 51 részt vevő nemzet, 56 rajthoz álló magyar sportoló – nekik mindig egyedülálló lehetőség egy budapesti világverseny, itt többen és sokkal könnyebben indulhatnak magyarok! Olimpia előtt ez különösen hasznos!
 • 20 ezer vendégéjszaka a földbeállás után újraindítandó budapesti szállodákban!
 • A világ legnagyobb, tökéletesre vizsgázott anti-Covid buborékja, made by Merkely professzor és csapata!
 • Világszerte két hét alatt, legalább negyedmilliárd néző-olvasó – ennyien találkoztak Budapest és Magyarország nevével és azzal, hogy itt bizony az élet újraindult!
 • 0 forint építési költség – Budapesten minden kész volt arra, hogy Eb-t rendezzünk. Se új állandó, se ideiglenes létesítményre nem volt szükség.
 • A magyarok mellett külföldi világsztárok Budapesten, mint Adam Peaty, Federica Pellegrini, Julija Jefimova vagy a 3-szoros olimpiai bajnok holland Ranomi Kromowidjojo.
 • A legjelentősebb idei olimpiai kvalifikációs verseny Tokió előtt.

Miért különleges sport az úszás nekünk, magyaroknak? Miért tartjuk ilyen nagy becsben? Miért ekkora öröm, ha bajnokaink győznek?

A világon 5 olimpiai sportág van, amit mindenütt sokan néznek, amelyek az egész világon a legnépszerűbbek. 5 sportág, amit világszerte néznek és számontartanak:

Foci, kosárlabda, tenisz, atlétika és úszás.

Ebből egyetlenegy van, ami nem csupán a top 5 egyike, de amelyben a magyarok folyamatosan, megszakítás nélkül ott vannak a világ élvonalában – az úszás. Fociban voltunk ott, csuda lenne, ha egyszer visszatérnénk, de úszásban Hajós Alfréd első magyar olimpiai aranya óta ott vagyunk.

Ezért szerez különös dicsőséget Magyarországnak, ha úszók állnak Európa vagy a világ dobogóján!

Wladár Sándor olimpiai bajnokunk, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke volt az Eb szervező bizottságának elnöke. Megtiszteltetés, hogy mellette társelnök lehettem, hogy a MÚSZ és a kormányzati Nemzeti Sport Ügynökség közösen szervezte meg az Európa-bajnokságot. Érintett vagyok, ezért csak óvatosan, de azért szögezzük le: Budapest megint remek házigazda volt, a vendégek szuperlatívuszokban köszönik meg a magyarok munkáját!

Milyen hasznokkal, előnyökkel jár minden magyar számára a most zárult Eb?

 • A legjobbkor tette térképre Budapestet, Magyarországot – most kell újraindítanunk a turizmust is!
 • Munkát adott a járvány miatt padlót fogott rendezvényszervező kis- és középvállalkozások egy részének.
 • Motivációt és lendületet adott az olimpia előtt a magyar úszósportnak.
 • Megszólította a családokat, a gyerekeket – a budapesti Eb és a nyári olimpia hatására többen és lelkesebben ugranak majd medencébe nyáron és kezdik meg az úszást ősszel!
 • Összekovácsolja a nemzetet! Kicsiket-nagyokat, budapestieket és vidékieket, a világról sok mindenben mást gondolókat. A nagy magyar teljesítmények összehoznak bennünket egymással, megerősítik az önbizalmunkat, a magyarok önbecsülését és összetartozását. Ez a sport, a magyar sport legnagyobb ereje!
 • Újra bizonyított a Duna Aréna is!
 • A világ legjobbjának tartott versenyuszodája, amit világrekordidő alatt építettünk föl a 2017-es világbajnokságra. Bár még felkészülési idő van, újabb világcsúcsoknak adott otthont az arénánk! Nem véletlenül – amikor építettük, a magyar mérnökök alaposan tanulmányozták a gyors medencék titkait, és a tervezésnél kifejezetten cél volt, hogy a világ egyik leggyorsabb szabályos versenymedencéje legyen a Duna Arénáé – kötődjen sok világcsúcs Budapesthez! Négy év alatt 77 magyar érem világversenyeken és 20 felnőtt világcsúcs, mellettük Kos és Milák junior világcsúcsai is – ez sem rossz teljesítmény. (A hivatásos fanyalgók kedvéért: nem, a Duna Aréna nem drágult egy fillért sem – határidő előtt és költségkereten belül készült el, tessék leellenőrizni a dokumentumokat!)

A magyar úszók és Budapest újra kitett magáért, köszönjük szépen!

De ne menjünk el azok mellett sem, akik az úszók sikere mögött vannak, a sportolókkal együtt.

Köszönjük a kluboknak! A családoknak! És különösen is az edzőknek! Köszönjük ma különösen is nekik, érmeseink mestereinek! A budapesti úszó Európa-bajnokság nagy siker, derekas teljesítmény volt!

Külön kell gratulálnunk Wladár Sándornak és csapatának. Négy éve vezeti az úszószövetséget. Négy éve rend és eredmények. Nincsenek botrányok, egység lett, és zajlik a munka. Csendben, látványos sikereket hozva. Figyelem őket közelről, dolgozhatok velük. Két titkuk van: lelkesek és profik. Sándornak és társainak szívügye, amit csinálnak. Beleadnak apait-anyait, és közben nagyon értik a dolgukat. Így lehet, így érdemes dolgozni! További sportsikereket, Magyar Úszó Szövetség!

„Hajrá, magyarok!” – írta bejegyzésében az államtitkár.

Budapest, víziváros

Le a kalappal! A magyar úszók 51 nemzetből a 6. helyet szerezték meg a budapesti úszó…

Posted by Fürjes Balázs on Monday, May 24, 2021