RETRO RÁDIÓ

Sikeres Eb: Budapest vízivárossá vált Fürjes Balázs szerint





A szurkolók számtalan feledhetetlen pillanatnak, a résztvevők zökkenőmentes szervezésnek örülhettek: a magyarországi Eb sikeresen lezajlott.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.24.
siker

Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs köszönetet mondott az öt magyar arannyal végződő vizes Európa-bajnokság szervezőinek, és kiemelte a sikeres szervezés sarokpontjait.

„Le a kalappal! A magyar úszók 51 nemzetből a 6. helyet szerezték meg a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Öten előttünk, negyvenöten mögöttünk – bravúros teljesítmény!

Tömören, számokban:

  • 15 magyar érem, amiből 5 arany, 4 ezüst és 6 bronz!
  • 1 duplázónk és 2 címvédőnk volt: most a szuperszonikus őstehetség, Milák Kristóf gyűjtött be 2 aranyat, a zseniális Hosszú Katinka megvédte címét 400 vegyesen (örökre oda kellene neki adni, a számot meg visszavonultatni!), a szemtelenül fiatalon is folyton megújuló Kapás Bogi pedig 200 pillén mutatta meg, hogy érdemes volt belevágni.
  • 2 hét, 4000 hivatalos résztvevő, ebből 2500 sportoló.
  • Olimpia előtt még nincs csúcsforma, de így is 3 világcsúcs!
  • 51 részt vevő nemzet, 56 rajthoz álló magyar sportoló – nekik mindig egyedülálló lehetőség egy budapesti világverseny, itt többen és sokkal könnyebben indulhatnak magyarok! Olimpia előtt ez különösen hasznos!
  • 20 ezer vendégéjszaka a földbeállás után újraindítandó budapesti szállodákban!
  • A világ legnagyobb, tökéletesre vizsgázott anti-Covid buborékja, made by Merkely professzor és csapata!
  • Világszerte két hét alatt, legalább negyedmilliárd néző-olvasó – ennyien találkoztak Budapest és Magyarország nevével és azzal, hogy itt bizony az élet újraindult!
  • 0 forint építési költség – Budapesten minden kész volt arra, hogy Eb-t rendezzünk. Se új állandó, se ideiglenes létesítményre nem volt szükség.
  • A magyarok mellett külföldi világsztárok Budapesten, mint Adam Peaty, Federica Pellegrini, Julija Jefimova vagy a 3-szoros olimpiai bajnok holland Ranomi Kromowidjojo.
  • A legjelentősebb idei olimpiai kvalifikációs verseny Tokió előtt.
  • Miért különleges sport az úszás nekünk, magyaroknak? Miért tartjuk ilyen nagy becsben? Miért ekkora öröm, ha bajnokaink győznek?

    A világon 5 olimpiai sportág van, amit mindenütt sokan néznek, amelyek az egész világon a legnépszerűbbek. 5 sportág, amit világszerte néznek és számontartanak:

    Foci, kosárlabda, tenisz, atlétika és úszás.

    Ebből egyetlenegy van, ami nem csupán a top 5 egyike, de amelyben a magyarok folyamatosan, megszakítás nélkül ott vannak a világ élvonalában – az úszás. Fociban voltunk ott, csuda lenne, ha egyszer visszatérnénk, de úszásban Hajós Alfréd első magyar olimpiai aranya óta ott vagyunk.

    Ezért szerez különös dicsőséget Magyarországnak, ha úszók állnak Európa vagy a világ dobogóján!

    Wladár Sándor olimpiai bajnokunk, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke volt az Eb szervező bizottságának elnöke. Megtiszteltetés, hogy mellette társelnök lehettem, hogy a MÚSZ és a kormányzati Nemzeti Sport Ügynökség közösen szervezte meg az Európa-bajnokságot. Érintett vagyok, ezért csak óvatosan, de azért szögezzük le: Budapest megint remek házigazda volt, a vendégek szuperlatívuszokban köszönik meg a magyarok munkáját!

    Milyen hasznokkal, előnyökkel jár minden magyar számára a most zárult Eb?

  • A legjobbkor tette térképre Budapestet, Magyarországot – most kell újraindítanunk a turizmust is!
  • Munkát adott a járvány miatt padlót fogott rendezvényszervező kis- és középvállalkozások egy részének.
  • Motivációt és lendületet adott az olimpia előtt a magyar úszósportnak.
  • Megszólította a családokat, a gyerekeket – a budapesti Eb és a nyári olimpia hatására többen és lelkesebben ugranak majd medencébe nyáron és kezdik meg az úszást ősszel!
  • Összekovácsolja a nemzetet! Kicsiket-nagyokat, budapestieket és vidékieket, a világról sok mindenben mást gondolókat. A nagy magyar teljesítmények összehoznak bennünket egymással, megerősítik az önbizalmunkat, a magyarok önbecsülését és összetartozását. Ez a sport, a magyar sport legnagyobb ereje!
  • Újra bizonyított a Duna Aréna is!
  • A világ legjobbjának tartott versenyuszodája, amit világrekordidő alatt építettünk föl a 2017-es világbajnokságra. Bár még felkészülési idő van, újabb világcsúcsoknak adott otthont az arénánk! Nem véletlenül – amikor építettük, a magyar mérnökök alaposan tanulmányozták a gyors medencék titkait, és a tervezésnél kifejezetten cél volt, hogy a világ egyik leggyorsabb szabályos versenymedencéje legyen a Duna Arénáé – kötődjen sok világcsúcs Budapesthez! Négy év alatt 77 magyar érem világversenyeken és 20 felnőtt világcsúcs, mellettük Kos és Milák junior világcsúcsai is – ez sem rossz teljesítmény. (A hivatásos fanyalgók kedvéért: nem, a Duna Aréna nem drágult egy fillért sem – határidő előtt és költségkereten belül készült el, tessék leellenőrizni a dokumentumokat!)
  • A magyar úszók és Budapest újra kitett magáért, köszönjük szépen!

    De ne menjünk el azok mellett sem, akik az úszók sikere mögött vannak, a sportolókkal együtt.

    Köszönjük a kluboknak! A családoknak! És különösen is az edzőknek! Köszönjük ma különösen is nekik, érmeseink mestereinek! A budapesti úszó Európa-bajnokság nagy siker, derekas teljesítmény volt!

    Külön kell gratulálnunk Wladár Sándornak és csapatának. Négy éve vezeti az úszószövetséget. Négy éve rend és eredmények. Nincsenek botrányok, egység lett, és zajlik a munka. Csendben, látványos sikereket hozva. Figyelem őket közelről, dolgozhatok velük. Két titkuk van: lelkesek és profik. Sándornak és társainak szívügye, amit csinálnak. Beleadnak apait-anyait, és közben nagyon értik a dolgukat. Így lehet, így érdemes dolgozni! További sportsikereket, Magyar Úszó Szövetség!

    „Hajrá, magyarok!” – írta bejegyzésében az államtitkár.





    Ezeket olvastad már?
    Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

    Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

    Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

    Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

    Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

    Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

    „Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

    „Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás