RETRO RÁDIÓ

Vitézy Dávid: Már tanulom a MÁV menetrendjét is...





Arról híresült el, hogy kívülről tudja a budapesti buszok és villamosok menetrendjét. Most, hogy lényegében a magyar közlekedés főnöke lesz, a MÁV menetrendjét is megtanulja? Ezt is megkérdezte a Ripost7 Vitézy Dávidtól, az Orbán-kormány frissen kinevezett államtitkárától, aki a Közlekedési Múzeum leendő új otthonában, a hajdani Északi Járműjavító dízelcsarnokában adott interjút.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.20.
Exkluzív interjú

Városi legenda vagy igaz, hogy BKK-vezetőként a BKV-s menetrendet betéve tudta? Már letette a hivatali esküt, mint közlekedésért felelős államtitkár, ezentúl a MÁV-os menetrendet is kívülről fújja majd?

Vitézy Dávid: Ó, azért nem ma kezdtem ezt tanulni. 2015-ben már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosaként felelős voltam a MÁV és a Volán összehangolásáért. Akkori eredmény például, hogy ha a Google Mapsot kinyitjuk, megtaláljuk a hazai vasúti és buszmenetrendeket. Ekkor tettük le a közelmúltban megalapított Nemzeti Közlekedési Központ elvi alapjait is. Szóval igen sokat foglalkoztam az országos közlekedéssel, vonatokkal a múltban is, az elmúlt években pedig a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójaként a központi régió vasút- és HÉV-fejlesztésén dolgoztunk. Ha az összes magyar vasúti menetrendet nem is tudom fejből, abban mélyen hiszek, hogy a vasúté a jövő. Bár vidéken közútfejlesztésre is szükség van és rendkívüli eredményeket értünk el ezen a téren az elmúlt időszakban, a személyszállításban és az árufuvarozásban is a vasútfejlesztés a fenntartható jövőnk záloga. Ezen fogunk Palkovics László technológiai és ipari miniszter irányításával együtt dolgozni.

Vitézy Dávidot 2022-ben nevezték ki közlekedési államtitkárnak Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Amióta otthagyta a BKK-t, nem volt túl felhőtlen a viszonya a fővárosi közlekedésirányító szervezet újabb vezetőivel. Fognak tudni együtt dolgozni?

V. D.: Régebben több vitás ügyünk volt, de azóta ötször történt vezetőváltás a BKK élén, és a jelenlegi vezérigazgatóval, Walter Katalinnal kimondottan jó emberi és munkakapcsolatunk van. Nyilván vannak és lesznek is szakmai nézetkülönbségek, ez természetes, de az elmúlt 12 év igazolta, hogy erre az intézményre szükség volt, van és lesz is. A BKK bizonyította, hogy van értelme az integrált közlekedésszervezésnek, van értelme megrendelői szemléletet hozni Budapest tömegközlekedésébe. Az pedig, ha kinyitjuk a BKK GO appot a telefonunkon vagy kimegyünk a megállóba, fölnézünk a kijelzőre és látjuk, hogy mikor jön a busz, vagy csak ha nyomon követjük a fővárosi buszflotta megújulását, amit 2010 után elindítottunk, minden utazó számára egyértelmű pozitív változás. Érdemes volt tehát Tarlós István akkori főpolgármesterrel belevágnunk ebbe az intézményi fejlesztésbe, ami kiállta az idő próbáját.

Walter Katalinnal kimondottan jó a kapcsolata Vitézy Dávidnak Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Május 28-án nyílt meg a Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása. Mikor lesz végre kész az új múzeum?

V. D.: A mostani kiállításon is látszik az elmúlt egy év munkája, a gyűjtemény bővítése. Ha körülnézünk, szinte minden az utóbbi egy év termése: a megújult faros Ikarus, a Csepel teherautó, az MTVA-tól megkapott közvetítőbusz, az épp a megnyitó napjára elkészült Moszkva téri terepasztal az 1967-es évnek megfelelő villamosmodellekkel. Ez persze nemcsak a mi munkánk: az MTB trolit például a BKV újította fel, de ez is a mi tárlatunkban kaphat majd helyet. Vannak magán felajánlóink is, például az a gyönyörű Citroën, amit ugyan Franciaországban gyártottak, de itt volt Magyarországon már a rendszerváltás előtt is, kivételnek számító nyugati autóként. A tényleges múzeumépítési projekt is halad, az új épület tervezésére minden forrást megkaptunk a kormánytól és építési engedélyünk is van. A tervezők dolgoznak, a kiviteli tervek jövő tavaszra készülnek el, azután lehet majd kiírni a pályázatokat a megvalósításra és bekérni az árajánlatokat.

2016 óta főigazgatója a nemrégiben új helyszínen megnyílt Közlekedési Múzeumnak, ahová folyamatosan érkeznek a felújított régiségek Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Miért tart ennyi ideig ez?

V. D.: Ha ez egy új ház lenne zöldmezős beruházásban, akkor a kiviteli tervek 3 hónap alatt meglennének. De mivel minél több mindent meg akarunk őrizni az egykori járműjavító 150 éves múltjából, a tervezésnél rengeteg részletet kell elvarrni, hisz az épület hangulatát, arculatát szeretnénk megőrizni, ugyanakkor el kell érni, hogy ne ázzon be, fűthető és gépészetileg korszerű, egy múzeum befogadására, az itt őrzött rendkívüli értékek megőrzésére alkalmas legyen. Ez így együtt több időt vesz igénybe. Nyilván jó lenne, ha már minden készen lenne, de a másik oldalról nem sajnálom, hogy nem épp most kérünk kivitelezési ajánlatokat, hisz a háború miatt az építőipari alapanyagárak és a szállítási költségek az egekbe szöktek. Az ütemterv 2019-es elkészítése óta úgy számolunk, hogy a végleges tervek 2023 elejére lesznek meg.

Még sokára fog elkészülni az új Közlekedési Múzeum Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Attól nem kell tartani, hogy a háborús veszélyhelyzet kihirdetése nyomán pénzeket vonnak el vagy csoportosítanak át, mondjuk, honvédelmi célokra?

V. D.: Az előkészítésre megvannak a szerződéseink, az jelenleg is zajlik. A kivitelezésről majd akkor lehet és kell dönteni, ha rendelkezésre állnak a tervek és beérkeztek az árajánlatok. A beruházásnak csak jót tesz, ha az addigra remélhetőleg kiszámíthatóbbá váló építőipari és kedvezőbb világgazdasági környezetben kezdődhet el.

Már 15 évesen a közlekedést szervezte

Vitézy Dávid már gyerekkorában rajongott a járművekért és kívülről tudta a BKV-menetrendeket. 15 éves korában, 2000-ben alapítója volt a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületnek (VEKE). A civil szervezet egyik legnagyobb sikere volt, hogy javaslatára a BKV 2005-ben bevezette a fővárost az agglomerációval is összekötő 900-as éjszakai járatokat.

  • 2007-ben lett a BKV felügyelő bizottságának tagja a Fidesz delegáltjaként. Ő kezdeményezte a korrupciós botrányok kirobbanásához vezető belső vizsgálatokat.
  • 2010-ben megalapította a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) és a cég vezérigazgatója volt négy éven át. A BKK saját projektje volt a budai fonódó villamoshálózat kialakítása, a MOL Bubi közbringarendszer elindítása, a FUTÁR forgalomirányító és utastájékoztató rendszer bevezetése.
  • 2015-ben a közösségi közlekedésért felelős miniszteri biztos lett.
  • 2016 óta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.
  • 2020 és 2022 között a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójaként dolgozott. Feladata a fővárosi és agglomerációs állami városfejlesztési és közlekedési beruházások irányítása volt.
  • 2022-ben az új Orbán-kormány közlekedéspolitikáért felelős államtitkára lett az újonnan felálló Technológiai és Ipari Minisztériumban. Első intézkedésével a BFK alapjain és a BKK mintájára felállítja a Nemzeti Közlekedési Központot, amelynek feladata a MÁV–Volán-csoport, a GYSEV és más közlekedési szolgáltatók munkájának állami megrendelése, a közösségi közlekedési menetrendek összehangolása, a tarifarendszerek egységesítése.




  • Ezeket olvastad már?
    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás