Egy versenynek mindig van vesztese. Ha viszont a kapcsolat megerősítéséért lépsz be egy beszélgetésbe, akkor nem kell legyőznöd a másikat. Lássuk, mit tehetsz a békés konfliktusrendezés érdekében!

Túl sok a vita? Ezeket a trükköket vesd be! – Forrás: Pixabay

Ne saját igazad bizonygatására törekedj. Fejezd ki reményed annak kapcsán, hogy a helyzetet minden szemszögből megvizsgáljátok és közösen hoztok létre egy új, megoldáshoz vezető utat. Ha mindkettőtök akarata érvényesül, eredményesnek fogjátok érezni a beszélgetést, hisz csökken a veszteségtől való félelem. Az is fontos, hogy akkor is tudd tiszteletben tartani partnered álláspontját, ha nem értesz vele egyet. Mielőtt elmondanád a véleményed, hallgasd meg őt is, és értsd meg, hogy az ő nézőpontja egy tiedtől eltérő tapasztalatból származik. A tisztelet biztonságot teremt, ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ne kérdőjelezzétek meg egymás hozzáállását.

A hasonlóságok tükrében feltárt különbségek

Egy konfliktus jobban kezelhető, ha az ember felismeri érzéseit. Mondd el partnerednek, hogy dühösnek vagy frusztráltnak érzed magad, és tudakold meg az ő lelkiállapotát is. Ugyanilyen fontos, hogy közös alapot teremtsetek: mi az, amiben hasonlítotok, amiben mindketten hisztek? Ebből induljatok ki és határozzátok meg, hogy milyen végeredményt szeretnétek.

A vita indításakor arra is ügyelj, hogy azokat az érzelmeket testesítsd meg, amelyeket fenn akarsz tartani. Nyugodt és kíváncsi szeretnél maradni? Ha dúlnak is benned az indulatok, akkor is emlékeztesd rá magad, hogy mit szeretnél érezni. Ha feszültebbé válsz, lélegezz mélyeket és oldódj fel. Ehhez idézd fel magadban a nyugodt és kíváncsi szavakat és azok jelentését. Mindig tartsd észben azt a pozitív szándékot is, amellyel nekiindultál a beszélgetésnek!