Volt olyan bolt, ahol a “saját” kukájukat búcsúztatták, hiszen a hozzájuk közel helyezkedő darab is a felszámolandó kukák egyike volt. A budapestiek nagy része szerint eddig is kevés volt a kukák száma az utcán.

A kukák negyedét elszállították

Zuglóban összesen 670 szemetes volt, amiből több, mint 200-at beszedett az FKF NZrt. Ezek a kukák mindenképpen hiányozni fognak az utcákról, hiszen sokan csak akkor dobják ki a szemetüket, ha szemük előtt van a tároló. Ha nincs előttük, egyszerűen csak „elejtik” az utcán – mondta lapunknak a Civil Zugló önkormányzati képviselője Várnai László, aki hozzátette: végre a többség rászokott a kukák használatára.

„Az élhető városokhoz hozzátartozik a szemét kidobásának lehetősége is”

Aki ismeri és látja Budapestet tudja, hogy ez hibás lépés. A szemét mennyisége nem változik, tehát a költségek sem biztos, viszont nagy eséllyel szemetesebb lesz a város – árulta el lapunknak Dódity Gabriella kispesti képviselő – Azt tudom tanácsolni, hogy mindenki vigyen magával egy zacskót, így megelőzhetőek a szemetes utcák.

„A lakosság mindennapjai válnak kényelmetlenebbé”

-Információink szerint 3000 darab köztéri hulladékgyűjtőt szerelnek le a fővárosban – nyilatkozta a kérdéses kukák számáról a Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportot – A hulladékgyűjtők radikális eltüntetésével Budapest szemetesebbé, a közterületeken közlekedők mindennapjai pedig kényelmetlenebbé fognak válni.

A fővárosiak aggódnak

– Nem tudtam róla, hogy beszedik a kukák egy részét, de semmiképpen sem örülök neki, hiszen így sokkal szemetesebb lesz a város – mondta el Szedlák Zoltán a Metropol egyik újságírójának.

-A környékünkről is szedtek be kukákat, aminek nem örülök, mivel az autómból egy közeli kukába dobtam a szemetem. Most távolabbit kell keresnem, ha nem szeretnék szemetelni – mondta el lapunknak Vangelovacz Lajos, aki szerintem sem a legjobb ötlet a kukák számának csökkentése.

Alternatív szemét kidobás

Zuglóban összesen 260 kutyaürülék kidobására alkalmas láda van, hiszen az önkormányzat ennyit tart fenn. A jelenlegi helyzetben lehetséges, hogy sokan ezeket a szemeteseket használják majd a kukák helyett. Pedig elég sok kutyás van a kerületekben, és ezek a kukák gyakran a saját maguk szemetét is alig bírják el, de persze ez a lehetőség még mindig jobbnak tűnik, mint az, hogy sokan csak “elhagyják” a szemetüket.

Haza vigyem a szemetem?

A későbbiekben, akár az is megoldás lehet, hogy haza visszük a szemetünket, de ebben az esetben az otthoni hulladék mennyisége is megnőhet, ezt még nem lehet biztosan kijelenteni.- Szerintem, ezt nagyon nehéz, így előre megmondani, hogy lesz-e tényleges változás a szemét mennyiségében – mondta el a lapunknak Zobolyák Krisztina társasházkezelő – Egy 15 lakásos társasházban 1100 literes kuka az ideális – tette hozzá a társasházkezelő – de ha semmiképpen nem akarják, hogy több legyen az otthoni szemét, akkor úgy kell vásárolni. Olyan termékeket kell venni, amik jobban támogatják szelektív hulladék gyűjtést