Nálunk is megjelenhet az indiai vírusmutáns! A virológus elmondja, fertőzhet-e egyszerre kettő variáns





Az új indiai kettős vírusmutáns egyre több embert fertőz meg a világon. Dr. Rusvai Miklós elmagyarázta, hogyan alakulhatott ki ez az új vírusvariáns.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.21.
fertőzés

Ahogy az az indiai kettős mutánsvírus esetében történhetett, két különböző koronavírus-variáns kereszteződéséből kialakulhat egy harmadik féle koronavírus-variáns. Az alapfeltétele, hogy egyszerre legyenek jelen a vírusmutánsok egy fertőzött szervezeteben. Ha ez megtörténik, akár egy rekombináns vírust is létrehozhatnak. Csak akkor alakulhat ki ilyen, ha két, genetikailag eltérő vírustörzs fertőzte meg az embert, ráadásul ebben az esetben sem mindig sikerül a kereszteződés.

„Ezt körülbelül fél évvel ezelőtt már igazolták is Kaliforniában, egy ilyen rekombináns vírus genetikai elemzésével” – fejtette ki dr. Rusvai Miklós a Ripostnak.

„Nem is ritka az ilyen típusú fertőződés. Ezért is kell nagy óvatossággal kezelni az élővírusos vagy gyengített kórokozót tartalmazó vakcinákat, mivel ezek rekombináns vírusok kialakulásához vezethetnek.” – magyarázta a virológus, hogyan vezethetnek bizonyos vakcinák a rekombináns vírusok kialakulásához, de azt fontos hansúlyozni, hogy Magyarországon jelenleg ilyen típusú vakcinával nem is oltanak.

Dr. Rusvai Miklós elmagyarázta, hogyan alakulhatott ki ez az új vírusvariáns (Fotó: Origo/Talán Csaba)

Az oltás nem a rekombináns kialakulást előzi meg

Az oltás nem feltétlenül garancia arra, hogy nem jön létre egy rekombináns vírus, hiszen ha valaki oltás után nem eléggé immunis, még elkaphatja a fertőzést, és így akár fertőzéseket is. A legtöbb országban domináns mutáns vírusok vannak, így nehezebb elkapni kettő egymástól különböző vírusmutánst, de ettől függetlenül lehetséges. Ha valaki egyidejűleg megkapja például a brit mutánst, majd megkapja a dél-afrikai változatot is, akkor ezekből akár egy harmadik, egészen más variáns is kialakulhat.

„Lehet, hogy ugyanígy jött létre az indiai kettős mutánsvírus is, de ezt csak további vizsgálatokkal lehet majd eldönteni” – hangsúlyozta Rusvai, majd kifejtette, hogy a korábban Kaliforniában talált kettős mutánshoz hasonló vírusvariánsról lehet szó ebben az esetben is – „Korábban mindkét mutációt kimutatták már a világ más-más helyén, és az indiai változatnál két olyan mutációt figyeltek meg, amelyek most ebben az indiai variánsban együtt jelentek meg. Ezért is emlegetik ezt a variánst indiai kettős mutánsnak.”

Hatásosak az oltások

Jó hír, hogy a többi vírusvariánshoz hasonlóan az oltások a rekombináns vírusok ellen is hatásosak.

„A rekombináns vírustól az eddigi megfigyelések szerint nem lesz súlyosabb vagy más lefolyású a betegség. Azonban továbbra is az oltás az egyetlen, ami megvéd a koronavírus-fertőzés okozta súlyos szövődményektől és a betegség végzetes kimenetelétől, ezért buzdítok mindenkit az oltásra” – emelte ki Rusvai Miklós a vakcinák fontosságát a koronavírus legyőzésében.





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás