Mint arról ma részletesebben is írtunk, nem ígérkezik könnyűnek a Budapesten közlekedő tömeg élete az elkövetkezendő másfél évben: november 7-én, vagyis jövő szombaton ugyanis teljesen új időszámítás kezdődik azzal, hogy felújítás miatt lezárják a naponta félmillió embert szállító 3-as metró legforgalmasabb, belvárosi szakaszát. Emiatt az M3-as metró helyett pólóbusz jár majd a Lehet tér és a Nagyvárad tér között, de a BKK szerint nem kell kétségbeesni.

Fotó: Metropol

„A gyorsabb átszállás érdekében a metróállomások között, egy-egy állomásközt érdemes akár gyalogosan is megtenni”– javasolják közleményükben. A tömegközlekedéssel foglalkozó cég tehát alkalmasint a gyaloglást ajánlja a várható közlekedési káosz helyett. Ehhez „sétatérképet” is készítettek, ezen az összes (tehát nem csak a lezárt szakasz) vonal összes állomása közti sétálási idő szerepel. Habár a BKK szerint átlagosan tíz perc alatt le lehet sétálni egy metrómegállót, érdemes elgondolkodni, hogy vajon mennyi idő alatt teszi meg ezt a távot egy idős ember vagy egy kismama? Nem beszélve arról, hogy télen, szakadó hóban nem biztos, hogy olyan kellemes közel félórát sétálni két megálló között – BKK-bérlettel a zsebünkben.

  • A 3-as metró lezárt szakaszán a Semmelweis Klinikák és a Nagyvárad tér között 13 percet kell sétálnunk
  • Ha valaki a teljes lezárt metrószakaszt akarja megtenni gyalogosan a Lehel tér és a Nagyvárad tér között annak 84 percig kellene sétálnia
  • A 4-es metró vonalán Bikás park és Újbuda-központ között 25 percet kellene gyalogolnunk.
  • A 2-es metró vonalán a Batthyány térről a Kossuth Lajos térre „csak” 29 perc átsétálni.

Megnézheti hány perc lesétálni egy-egy megállót (Forrás: BKK)