Két héten belül már több adatot fogunk tudni arról, hogy ad-e védettséget a Pfizer/BioNTech vakcinája az omikron ellen -adta hírül a Reuters.

A gyógyszergyártó cég elmondta, hogy szükség esetén körülbelül 100 napon belül elkezdhetik szállítani a szupervariáns ellen kialakított új vakcinát a világ minden területére.

„Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal megkezdtük a vizsgálatot a B.1.1.529 változattal kapcsolatban” – áll a BioNTech közleményében. ”A laboratóriumi vizsgálatoktól legkésőbb két héten belül várunk több adatot„-tették hozzá.

Fotó: MTI/Varga György

Gyors döntést kell hozniuk

Az Európai Unió Tanácsa pénteken összeült, hogy megvitassák, hogyan lehetne a lehető leghatékonyabban megfékezni a koronavírus legújabb mutánsának, a B.1.1.529-nek, vagy más néven az omikronnak a terjedését Európában.

A tagállamok egyetértettek abban, hogy szükség van a korlátozások bevezetésére. Döntöttek, hogy a dél-afrikai régióból érkező személyek esetében úgynevezett vészfék mechanizmust lenne érdemes alkalmazni és megakadályozni, hogy behozzák a koronavírus egy nagyon agresszív variánsát.

Ezért azt javasolták, hogy aki a Botswanából, Szváziföldről, Lesothoból, Mozambikból, Namíbiából, a Dél-Afrikai Köztársaságból és Zimbabwéből érkezik, azoknak a tagállamok vezessenek be tesztelési és karanténkötelezettséget.

”Magyarország is csatlakozik a dél-afrikai régióból érkező légiközlekedés korlátozásához„ -írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ.