Egyelőre nem tervezik a 12 év alatti gyerekek beoltását





Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a javuló járványügyi adatoknak köszönhetően milyen enyhítések lépnek hatályba.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.20.
védekezés

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 829 595 fő, közülük 2 814 805 fő már a második oltását is megkapta.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a magyar kormány legújabb bejelentéseit a csütörtöki kormányinfón.

A hétvégén meglehet az ötmillió beoltott

A tervek szerint a pünkösdi hétvégén elfogjuk érni az ötmillió beoltottat. Az oltásoknak hála sikerült legyőznünk a 3. hullámot – jelentette ki Gulyás Gergely, majd felhívta a figyelmet, hogy aki még nem tette, az regisztráljon a védőoltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Hamar oltáshoz lehet jutni

Mára bárki a regisztrációt követően pár nappal időpontot foglalhat, majd a következő napokban az oltását is megkaphatja. A miniszter elmondta, hogy most értük el azt az állapotot, hogy kevesebb az igény a vakcinákra, miközben a kapacitás meg nőtt. „Jelenleg kevesebben foglalnak időpontot, mint amennyi vakcina rendelkezésre áll, így nagyon felgyorsult a személyek oltáshoz jutása.” Hozzátette: akik három hónapon belül meggyógyultak a fertőzésből, azok is oltakozhatnak már. Újságírói kérdésre kiderült, nem fognak változtatni az oltási regisztráción.

Marad a rendkívüli jogrend

Gulyás Gergely jelezte, hogy a rendkívüli jogrend továbbra is fennmarad, csak addig, amíg arra szükség van, maximum az őszig. A hitelmoratórium augusztus 31-éig marad.

Új intézkedések lépnek hatályba

Holnap reggel ülésezik az operatív törzs. Az ülésen elhangzottakat utána ismertetik, s a maszkviselési szabályokról is lesznek bejelentések.

Megszűnik az ingyenes parkolás

Az ingyenes parkolás vasárnap éjféllel lejár – jelezte a miniszter. Pünkösd hétfőn nem kell fizetni, így jövő hét keddtől már újra fizetős lesz a parkolás a kijelölt zónákban.

Ennyi beoltott lehet

Érezhetően lassult az oltási program. A legoptimistább becslések szerint 5,5– 6 millió oltott személyig tudunk eljutni – mondta Gulyás Gergely.

Még nincs itt az indiai mutáns

Eddig nem azonosították az új mutánsvírust hazánkban. A mutánsok megjelenése továbbra is potenciális veszélyforrás.

Felkészült Magyarország az újraoltásokra

Az ország felkészült az újraoltásokra, ha arra szükség lenne. Gulyás jelezte: csak a nyugati vakcinákból van több mint 10 millió adag tartalékban. A brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében nem kíván részt venni Magyarország. 2022 végéig több, mint 10 millió nyugati vakcina érkezik hazánkba. Újságírói kérdésre elmondta a miniszter, hogy jelenleg nem terveznek a Szputnyik V-vakcinából vásárolni, mert elég mennyiség áll rendelkezésre.

Egyre több országba utazhatunk

A miniszter jelezte, Magyarországnak más országokkal kötött kölcsönös megállapodásai azért fontosak, mert hamarabb lehet szabadon utazni, mintha az uniós szabályzásokra várnánk. Egyelőre nincs megállapodás az uniós zöldkártyáról.

Lesz szuper kórház

Az előkészületi és tervezési folyamatok végén járunk. A tervezési fázis az idei év végére befejeződik, és akkor utána kezdődhet az építkezés.

Minimálbér kérdése

A minimálbért nem adómentessé kell tenni, mert azzal a szegények nem járnak jól, hanem meg kell emelni. Mi a minimálbér gyors jelentős megemelése mellett vagyunk – nyilatkozta a miniszter.

A magyarok többsége itthon nyaralna

A magyarok kétharmada a belföldi utazásokat részesíti előnyben. Fontos, hogy a nyaralások során is tartsuk be a járványügyi szabályokat.

Védettségi igazolvány

A védettségi igazolvány mellett az a cél, hogy az applikációt is elfogadják a határokon. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet, hogy a külföldi állampolgárok védettségi igazolványait a magyar hatóságoknak és vendéglátóhelyeknek el kell fogadniuk.

Még nem tervezik a 12 év alattiakat oltását

Egyelőre nem tervezik a 12 év alatti gyerekek beoltását. Ha orvosilag indokolt és az oltóanyagok lehetővé teszik, akkor fontolóra fogják venni.

 





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás