A CanSino cég Convidecia nevű védőoltása megfelelőségi bizonylatot kapott a magyar gyógyszerhatóságtól (OGYÉI) – jelentette be a Global Times nevű angol nyelvű kínai állami közéleti lap. Az oltóanyag hatásmechanizmusa az AstraZeneca, a Szputnyik V és a Johnson & Johnson vakcinákéhoz hasonló. Tehát vektoralapú oltóanyag, ahol egy ártalmatlan, szaporodásra képtelen hordozóvírus juttatja be a szervezetbe a kórokozó egyik génszakaszát, ami a koronavírus tüskefehérjéjének az információját kódolja. A genetikai információ alapján képződnek az emberi szervezetben az újabb tüskefehérjék, amik védekezésre késztetik az immunrendszert.

Egyetlen oltás 91 szazalékban véd a súlyos megbetegedéstől (Fotó: Shutterstock)

A megfelelőségi bizonylat kiadása rutinszerű hatósági feladat, és egyben azt is jelenti, hogy a hazánkba érkező oltóanyag az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint megfelel az Európai Unió gyógyszergyártási minőségi szabványainak. Így a minőség eleve beépül a gyártásba, és nem csak utólag ellenőrzik.

A Convidecia előnyei, hogy abból mindössze egyetlen dózis elegendő, és csak normál hűtést igényel. A februárban közölt időközi eredmények alapján a vakcina egyetlen adagja 65,7 százalékos hatékonyságú védelmet kínál a Covid–19 mérsékelt lefolyású formájával szemben, míg 91 százalékos hatékonysággal véd meg a súlyos megbetegedéstől.