Meghalt 98, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1410 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták: 355 662-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 11 713-ra emelkedett, a gyógyultak száma 235 276. Az aktív fertőzöttek száma 108 673-ra csökkent. Kórházban 4049 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 19 932-en vannak, a mintavételek száma 3 000 325-re nőtt.

A szerdán érkezett vakcinaszállítmány közel 36 ezer ember oltására elég, a következő szállítmány csak jövő héten érkezik. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 145 emberrel szemben intézkedtek, eddig összesen 20618 rendőri intézkedés történt. 46 személy helyszíni bírságot kapott. Az elmúlt 24 órában 273 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, eddig összesen 27 645 rendőri intézkedés történt. Hatósági házi karantént összesen 19 932 személy tartózkodik.

60 országban van jelen a mutáns vírus

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, a kutatások megerősítik, hogy a rendelkezésre álló védőoltások hatékonyak az angol mutáns vírus ellen is.

Elenyészőek a mellékhatások

Hangsúlyozta, jók a tapasztalatok az oltásokkal kapcsolatban, nincsenek súlyos mellékhatásai a védőoltásoknak.

Engedélyezték az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcináit

A magyar hatóságok mindkét vakcinát engedélyezték. Alapos kivizsgálást követően kapták meg az engedélyt az említett vakcinák, így teljes mértékben megbízhatóak. Az engedély 6 hónapra szól, de meghosszabbítható.

A háziorvosok információscsomagot kapnak

A háziorvosok hamarosan egy információcsomagot kapnak, benne egy oktatófilmmel, amivel nemsokára megkezdik a 89 év felettiek oltását. Minden tudnivalót és a jelentkezők listáját is eljuttatják hozzájuk.

Magyar vakcinán is dolgoznak

Az országos tisztifőorvos örömmel tudatta, hogy a magyarországi laboratóriumokban is ki tudták tenyészteni a brit mutáns vírust, ami a magyar vakcina fejlesztése miatt is különösen fontos és jelentős lépés.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.