Hazánk európai, amerikai és orosz űregyüttműködésben egyaránt érdekelt. Az Európai Űrügynökség (ESA) toborzására eddig már 170-en jelentkeztek, de közülük csak egy lehet a program résztvevője.

Az ESA három területre várja a jelentkezéseket, így projekt- és professzionális asztronauta mellett paraasztronautát is keresnek. Az utóbbira a kísérleti program része miatt van szükség. Az együttműködések során egyre nagyobb és távolabbi missziókat terveznek ugyanis, ami miatt nem garantálható, hogy az űrhajósok küldetés kezdetén tapasztalt egészségi állapota egészen a visszatérésig fennáll majd. Azért, hogy megtudják mire képes a szervezetük, olyan asztronauták jelentkezését is várják, akiknek végtaghiányuk miatt a keringési rendszerük speciális.

Eddig az Európai Űrügynökség toborzására két magyar parasportolóval együtt már több mint 170 magyar jelentkezett – tudta meg a hvg.hu Ferencz Orsolya miniszteri biztostól. Az amerikaiakkal közös program kapcsán az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy oda még várják azokat a magyarokat, akik űrhajósok szeretnének lenni.