29 millió dollárt és 1,3 millió eurót próbált átcsempészni márciusban Tiszabecsnél Igor Kotvitszki modellszépségű, állapotos felesége néhány héttel ezelőtt. Az átszámítva csaknem tízmilliárd forintnyi készpénzzel Anasztázia Kotvitszka lebukott, a határőrök pedig lefoglalták azt, és eljárást indítottak az asszony ellen – írja a Bors.

Forrás: Profimedia

10 ezer euró felett be kell jelenteni

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a harkivi születésű, de Kijevben élő asszony mit szeretett volna kezdeni az átlagember számára temérdek pénzzel, de a kijevi ügyészség már közölte, hogy a bankók bűncselekményből származnak.

Berényi András ügyvéd rávilágított: természetesen semmi sem tiltja, hogy valaki készpénzt hozzon az országba, de 10 ezer euró felett a szándékot jelenteni kell a határon, és igazolni kell a származását.

El kell mondani, hogy honnan van, miből van, és be kell mutatni a papírokat – magyarázta a Borsnak a jogász. Anasztázia Kotvitszka ezeknek a kötelezettségeknek nem tett eleget, vélhetően úgy gondolta, hogy simán átcsúszik majd az ellenőrzésen. Tévedett. A pénz jelenleg a Magyar Nemzeti Banknál van letétben. Ha a volt politikus felesége utólag mégis bebizonyítja, hogy a pénz nem bűncselekményből származik, visszakövetelheti ő vagy a családja.

Ennek a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint nincs nagy valószínűsége, hiszen a hivatalos ukrán álláspont szerint a házaspár nem törvényes úton jutott a rengeteg pénzhez.

Vissza kell majd adni

Ha Ukrajnában az üggyel összefüggésben büntetőeljárás indul, és végül meg is állapítják a bűnösséget, Magyarország a pénzt hiánytalanul átadja az ukrán államnak – magyarázta Berényi a lapnak. Jelenleg ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

Uránban utaztak

Igor Kotvitszki nevét szinte egész Ukrajna ismeri: az 52 éves férfi multimilliomos, akinek kezében iszonyú hatalom összpontosult, hiszen Ukrajna szinte teljes uránkészlete az ő tulajdonában van.

Igor a feleségét, Anasztáziát azok után indította útnak egy Opellel és a készpénzzel degeszre tömött bőröndökkel a magyar határ felé, hogy uránbányáikat az oroszok az invázió első napjaiban elfoglalták.

Nemcsak vagyonuk, de veszteségeik is hatalmasak voltak, hiszen az urán piaci értéke az aranyéval vetekszik.