Az éttermek és a bárok este 10 óra után nem fogadhatnak vendéget. A magánrendezvényeken hétfőtől legfeljebb 20 ember gyűlhet össze, szemben az eddigi 50 fővel. A lakosokat felszólították, hogy csökkentsék az egymással való érintkezéseket, a lehető legtöbbet tartózkodjanak otthon, lehetőleg ne utazzanak az országon belül sem.

A magas fertőzési mutatókkal rendelkező országokból érkezőknek negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk, amelyet érkezésüket megelőzően legalább 72 órával csináltattak, és ezt követően el kell különíteniük magukat az arra kijelölt karanténszállodában, hogy tíz nappal később ismét teszteljék őket.

Ez vonatkozhat a Norvégiába látogató, állandó lakóhellyel nem rendelkező hozzátartozókra is – mondta Erna Solberg norvég miniszterelnök. Kivételt ez alól a szomszédos Finnországból és Svédországból érkezők, illetve ingázó vendégmunkások jelentenek

Solberg szerint az intézkedésekre azért van szükség, hogy az egészségügyi rendszer meg tudjon birkózni a járvánnyal. A kormányfő felidézte, hogy október utolsó hetében mintegy 3000 új fertőzöttet regisztráltak, szemben az augusztus elején feljegyzett 300-zal.

Az 5,3 millió lakosú Norvégiában eddig körülbelül 22 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzések nyomán 282 halálesetet regisztráltak.