A The Sun számolt be arról, hogy több nő különös mellékhatásról panaszkodott, miután megkapta a koronavírus elleni oltását. Állításuk szerint a menstruációs ciklusuk teljesen megváltozott, vagy már túl voltak a menopauzán, azonban újra megindult a havi vérzésük.

Ez a lehetséges mellékhatás azért is érdekes, mert a klinikai tesztek során nem derült ki. Azonban új gyógyszereknél, oltásoknál, amikor már emberek millióinál használják őket, akár újabb mellékhatások is megnyilvánulhatnak.

A diskurzust még februárban indította el az Illinoisi Egyetem antropológiai tanszékének docense, dr. Kate Clancy, aki Twitter-oldalán számolt be az új „felfedezésről.

„Egy kollégám azt mondta nekem, hallott már róla, hogy többeknek sokkal erősebbé vált a menstruációjuk, miután megkapták az oltást. Kíváncsi vagyok, hogy mások tapasztaltak-e változást – érdeklődött a szakember, mire egyre többen mesélték el a tapasztalatikat.

„Másfél héttel azután, hogy megkaptam a Moderna első dózisát, a menstruációm talán egy nappal korábban jött meg, mint kellett volna, de annyira intenzíven, mintha újra 20 éves lennék” – árulta el az egyik hozzászóló.

Egy másik hölgy azt válaszolta, „április 29-én megkaptam az 1. adag oltóanyagot (Pfizer), és 28 hónap után most először tapasztalok újra menstruációs ciklust. Menopauzám van egyébként”.

Volt olyan nő is, aki arra panaszkodott, hogy a menstruációja 3 hétig tartott, ami „határozottan nem normális nálam” – jelentette ki.

Akadt olyan hozzászóló is, aki arról számolt be, az oltás után hetekig nem volt vérzése, majd, de amikor menstruálni kezdett, az intenzitása jóval gyengébb volt a megszokottnál.

Dr. Heather Bartos, egy texasi nőgyógyász kihangsúlyozza, a méhen belüli fogamzásgátlót használó nők szokatlan vérzést észlelhetnek akkor is, ha megfáznak vagy fertőzést kapnak. A szakember rávilágított arra is, a vakcina bizonyos mellékhatásai szintén befolyásolhatják a menstruációs ciklust.

A nőgyógyász hangsúlyozza, maga a koronavírus-helyzet és a poszt-Covid is változást okozhat a menstruációs ciklusban. A stressz alapvetően a változás egyik jelentős kiváltó oka lehet.

Mikor kell háziorvoshoz fordulni?

Fontos hangsúlyozni, nincs olyan, hogy normális menstruációs ciklus, de a nők átlagánál ez 28 nap, maga a vérzés néhány napig tart. Kiemelik, hogy az apróbb változások teljesen normálisak is lehetnek, hiszen a szabálytalan vérzésnek több oka is lehet (fogamzásgátló, menopauza előjele), de érdemes kivizsgálni.

Jelek, amiknél fontos az orvoshoz fordulás

 • Hét napnál tovább tartó menstruáció
 • A szokásosnál rövidebb menstruáció
 • 45 éves kor alatt a menstruáció hirtelen szabálytalanná válása
 • A ciklusok annyira különböznek, hogy 20 nap különbség van a legrövidebb és a leghosszabb ciklus között
 • Nagyon erős a vérzés
 • Légszomj vagy fáradtság alakul ki, ez a vashiány jele
 • Nagy mennyiségű, nagyobb méretű vérrögök tapasztalása
 • Fájdalmas görcsök

Ezeket a tüneteket is gyorsan ellenőrizni kell:

 • Fájdalom a kismedencei régióban
 • Derékfájás
 • Fájdalom az alsó hasban